P. Bos veevoeders viert dit jaar zijn 125 jarig jubileum: “Wat we als blijk van waardering ontvangen van onze relaties, laten we graag ten goede komen aan het goede doel. Graag laten we de minderbedeelde meevieren in deze viering van ons jubileum. Mocht u iets willen geven, dan kunt u dat via het donatieformulier op deze pagina doen. Het doel waaraan het bedrag ten goede komt is hieronder beschreven.”
Projectomschrijving
Enkele jaren geleden wees de regering in Benin rijst aan als een gewas waarin ze willen investeren. De teelt van dit gewas, dat dagelijks op het menu staat, kan een steuntje in de rug gebruiken. Het West-Afrikaanse land importeert jaarlijks grote hoeveelheden rijst uit Azië. Hoewel de plannen van de overheid ambitieus zijn, blijkt het in de praktijk lastig om de sector op te bouwen en de boeren te helpen. In samenwerking met lokale partners heeft Woord en Daad het programma Fair Rice Benin ontwikkeld waarbij de boeren gesteund worden.
De afgelopen jaren werkte Woord en Daad al samen met de lokale partnerorganisatie DEDRAS om de boeren te helpen. DEDRAS heeft veel kennis van de rijstteelt. De boeren staan echter aan het begin van een keten die uiteindelijk bij de consument eindigt. Willen we een duurzame verbetering voor de boeren, dan vraagt dat ook veranderingen in de keten. Daarom hebben we het project uitgebreid en ondersteunen we coöperaties die de rijst verwerken. Ook daar is een verbeterslag te maken. Kort samengevat werken we op drie niveaus: de boeren, de coöperaties en de lokale markt. Want zonder een sector brede aanpak is de hulp niet duurzaam.
Veel boeren leven noodgedwongen met de dag. De opbrengsten van de rijstteelt zijn relatief laag. Waardoor veel boeren in armoede leven. Op de lokale markt hebben de boeren last van concurrentie van geïmporteerde rijst uit Azië. Een snelle manier om geld te verdienen is de tussenhandel. Handelaren uit buurland Nigeria reizen door Benin en kopen de rijst van de boeren op, vaak tegen lage prijzen. Deze handelaren komen echter onregelmatig door een dorp en bieden sterk wisselende prijzen. Daardoor hebben de rijstboeren geen zekerheid over hun inkomsten.
Benin importeert jaarlijks grote hoeveelheden rijst uit vooral Aziatische landen. Lokaal zijn er voldoende mogelijkheden om de productie te vergroten. De lokaal geteelde rijst kan niet alleen prijstechnisch met de importrijst concurreren, ook op gebied van continuïteit heeft de lokale productie een streepje voor. In een land waar consumenten zo gewend zijn aan de importrijst vraagt het een inspanning om de lokale rijst goed in de markt te zetten. Woord en Daad helpt de partners bij het opbouwen van een merk en de communicatie naar de consument. Op die manier bouwen we aan een stabiele afzetmarkt voor de rijstboeren.
Safia Kakpe (37 jaar, rijstboer):
“Ik teel rijst om mijn kinderen te onderhouden. Dankzij de steun van DEDRAS (partnerorganisatie van Woord en Daad) zijn mijn oogsten flink gestegen. Met deze resultaten heb ik mijn land uitgebreid van 0,25 hectare naar 0,5 hectare. Daarnaast hielp DEDRAS me met de financiering voor het ploegen en zaken die nodig zijn voor de teelt.”