Aan Tafel #19 World Fair Trade Day!

Geplaatst op 9 mei 2018

Terug naar het overzicht

Zaterdag 12 mei 2018 is het World Fair Trade Day! Daarom is het deze week FAIR WEEK en zetten we de eerlijke projecten van Woord en Daad in het zonnetje. Lees mee en ontdek hoe fair jouw groente en fruit is!

Elmer 1

In Nederland is het vanzelfsprekend dat we elke dag groente en fruit nuttigen. Gelukkig maar. De vitaminen in groente en fruit kunnen we goed gebruiken. Maar wat gebeurt er met al het groente en fruit voordat wij het kunnen eten? Zijn de omstandigheden voor de lokale fruitboeren wel zo ‘gezond’?

Bewust consumeren

Hoe zit het met de omstandigheden waarin groenten en fruit worden geproduceerd? Hoe maak je als consument een bewuste keuze als je in de supermarkt staat? The Questionmark publiceerde in 2015 een database met informatie over 3300 soorten groenten en fruit.

Een paar conclusies uit het rapport:

  • Ananas, banaan, mandarijnen en sinaasappels kennen het grootste risico op uitbuiting van arbeiders, bij groente zijn dat erwten, boontjes en asperges;
  • Kinderarbeid komt nog voor bij sommige appels uit Brazilië, meloenen uit Costa Rica en Panama, bananen uit Ecuador, Panama en Costa Rica en druiven uit Zuid-Afrika.
  • De arbeidsomstandigheden en mensenrechten zijn bij de productie van Nederlandse aardappelen, uien, appels en peren het beste.

Juiste keuze

De productie, de verpakking en het vervoer van groente en fruit kost allemaal energie én grondstoffen. Energie komt vooral van fossiele brandstoffen. Daarbij komen broeikasgassen vrij en dat leidt tot klimaatverandering. Daarbij is er ook ruimte nodig voor landbouwgrond. Dat gaat soms ten koste van de natuur. De teelt van dorstige gewassen in droge gebieden verergert de waterschaarste ter plekke. Productie van groente en fruit heeft verschillende milieueffecten. Hoe zie je wat de juiste keuze is? De groente- en fruit kalender van Milieucentraal helpt je kiezen!

Wat doet Woord en Daad?

Goed werkende waardeketens zijn de drijvers van economische vooruitgang voor een regio of een land. En economische vooruitgang gaat vaak vooraf aan sociale vooruitgang. In veel ontwikkelingslanden werken ketens vaak niet goed. Daarom investeert Woord en Daad in eerlijke handel om zo de leefomstandigheden van de boer en zijn of haar gezin duurzaam te verbeteren. Zo werken we in Guatemala aan een eerlijke waardeketen voor peultjes. En in Sierra Leone werken we aan een eerlijke keten voor ananas(sap).

Ben je enthousiast?

Ga naar www.woordendaad.nl/fair en lees meer toffe faire initiatieven van Woord en Daad. Ook een bijdrage is van harte welkom! Wil je meer inspiratie over eerlijk voedsel en tips tegen voedselverspilling? Schrijf je in via het formulier op deze pagina en draag jouw steentje bij aan een duurzamer wereld!