Aan Tafel-reis dag 7 en 8: Au revoir!

Geplaatst op 7 februari 2018

Terug naar het overzicht

En dan is het zomaar maandag 5 februari. Onze laatste dag in Burkina Faso is aangebroken. Na een mooie kerkdienst en een rustige zondag belooft dit weer een dag met vele ontmoetingen te worden.

Aan Tafel reis dag 7 en 8

We beginnen op het kantoor van ACFIME. Deze organisatie geeft microkredieten aan bedrijfjes, individueel of in groepen, in het hele land. Lokaal werken ze met agenten, die training en begeleiding geven aan de vele ondernemende mensen die Burkina Faso rijk is. Ze ondersteunen wel meer dan tweeduizend kleine of middelgrote ondernemers.

Zo ook Juliaka Kabore. We bezoeken haar productiebedrijfje, dat ze in 2010 met hulp van ACFIME startte. Door een poort komen we op haar kleine binnenplaats waar de zeep ligt te drogen. Het ruikt er heerlijk. Ze produceert huishoudzeep en zeepjes voor persoonlijke verzorging. Vol trots vertelt ze dat ze inmiddels zeven werknemers in dienst heeft. Ze is ACFIME dankbaar voor de lening die ze bij een lokale bank niet kan krijgen, omdat ze geen land (als onderpand) bezit. Tijdens het gesprek blijkt dat ze de ambitie heeft om te groeien met haar onderneming en graag meer continue productie wil draaien met behulp van een geavanceerde machine. Ook wil ze overstappen op biologisch afbreekbare verpakkingen, waardoor haar zeepjes beter te bewaren zijn in het warme klimaat.

Vervolgens bezoeken we het bedrijf La Douceur, waar elf medewerkers hard aan het werk zijn. In een kleine productieruimte zijn zes dames ingespannen bezig om van verschillende granenmeel couscous te maken. Deze wordt vervolgens buiten gedroogd. Na het verpakken van de couscous wordt deze lokaal verkocht maar ook geëxporteerd naar Togo, Benin, Mali en Ivoorkust. Van deze couscous wordt pap gemaakt wat als traditioneel ontbijt in Burkina gegeten wordt. Tijdens de rondleiding proeven we ook snoepjes van de baobabvrucht en bisappoeder, wat aangelengd met water een lekker drankje wordt De eigenaresse madame Tamini Berthe werkt al zeventien jaar met passie en doorzettingsvermogen aan haar bedrijf. Met behulp van de lening van ACFIME kon ze bijvoorbeeld het aantal droogtafels uitbreiden en extra grond huren om haar bedrijf te runnen.

Fantastisch om te zien hoe deze dames met behulp van microkredieten kansen krijgen én benutten! Dit biedt niet alleen een inkomen voor beide dames, maar ook voor alle werknemers en hun gezinnen.

We lunchen in een airconditioned restaurant in de wijk Ouaga2000. Dit is een relatief nieuw gedeelte in Ouagadougou. De gestructureerde opzet van straten en luxere woningen is kenmerkend voor dit welvarende gedeelte (in aanbouw) van de stad.

Aan het einde van deze reis bezoeken we CREDO, de partnerorganisatie van Woord en Daad die deze reis voor ons heeft voorbereid. Onder het genot van een kopje oploskoffie blikken we met pastor Josias Sanogo, directeur van deze organisatie, terug op de mooie ervaringen van afgelopen week. Pastor Josias vertelt dat er de afgelopen jaren veel is veranderd. De verdubbeling van de bevolking, waardoor 65% van de inwoners jonger is dan 18 jaar, heeft ervoor gezorgd dat de focus van CREDO ligt op Onderwijs. CREDO heeft verschillende basis- en vakscholen waarin jongeren voorbereid worden op de toekomst. Ook zijn ze gestart met ‘uitzendbureaus’, zodat de jongeren na hun opleiding aan de slag kunnen. CREDO is heel open en duidelijk over hun christelijke identiteit en streeft ernaar om iedereen, betrokken in de verschillende projecten, tot bloei te laten komen.

Tijdens onze laatste maaltijd hier nemen we hartelijk afscheid van Christelle en chauffeur Serge. Na een week van intensief contact hebben we een mooie band opgebouwd. Vanuit Burkina Faso wordt het nu stil op deze blog, maar eenmaal terug in Nederland zullen we ons met veel enthousiasme inzetten! U hoort van ons.

Als onderdeel van het Aan Tafel! project reizen enkele ambassadeurs naar Burkina Faso om met eigen ogen te zien hoe ons gedrag verbonden is met mensen ver weg. In 8 dagen tijd hopen ze kennis te maken met de cultuur en de vrouwen in dit land, en ontdekken ze dat een duurzame, eerlijke leefstijl thuis een positief effect heeft op mensen ver weg. Ze zien met eigen ogen hoe Woord en Daad samen met lokale partners een verschil maakt in de levens van mensen en bloggen hier dagelijks over!comments powered by Disqus