Aan Tafel#21 Tops en flops van een gewoon gezin…

Geplaatst op 7 juni 2018

Terug naar het overzicht

… dat probeert minder voedsel weg te gooien. Ik zal het maar eerlijk zeggen: wij krijgen niet de hoofdprijs voor het #nowaste gezin… Op allerlei terreinen zijn we best groen bezig: we eten weinig vlees, kopen veel tweedehands en letten op fairtrade producten en minder plastic verpakkingen. Natuurlijk proberen we geen eten weg te gooien, maar als ik soms op internet zie wat een wonderen mensen met hun voedselresten danwel schillen danwel kruimels doen… daar kunnen wij nog wat van leren!

AanTafel21

Geschreven door Aan Tafel! ambassadeur Janneke Burger

Flops

  • Kinderen die hun bord niet leegeten of brood van school weer mee naar huis nemen. Wellicht is het vooral een opvoedkundig probleem, maar we zitten er maar mee. Een kind vindt soms iets echt niet lekker, zit ‘vol’ of is gewoon vergeten op school alles op te eten. Soms kun je een kind ertoe verplichten alles op te eten, en soms kun je brood tot de volgende dag bewaren, maar ik moet eerlijk zeggen: het belandt ook nog weleens in het compostvat (dat dan weer wel natuurlijk).
  • Vriendjes en vriendinnetjes idem. Wat te doen met een vriendinnetje die het eten niet lust of dat vriendje dat thuis de helft mag laten staan? Ik kan vriendelijk aandringen en aangeven dat de Burgers hun bord leegeten (‘zo doen we dat hier’), maar ik wil ze niet dwingen. Dus ook dan belandt er nog weleens een bord eten in hetzelfde compostvat.
  • Kliekjes in de koelkast. Vooral in weken dat we overdag weinig thuis zijn, is er weinig gelegenheid om de koelkastkliekjes als lunch te verorberen. En dan staan ze na een week zomaar rood, oranje of groen uitgeslagen achter de zilveruitjes. En is het compostvat wederom geduldig.

Tops

  • Top 1 tot en met 3 is voor een gezin natuurlijk de vriezer! Want wat doe je met dat restje eten dat écht niet op gaat? Juist ja, in de vriezer. En wat doe je met dat verse brood dat je bij de supermarkt koopt en niet oud wilt laten worden? Dat komt naast het restje chili sin carne natuurlijk. Zelfs de B-keus groente die je op de markt koopt (en die altijd in grote hoeveelheden voor kleine prijsjes verkocht worden, vraag gerust je marktkoopman eens!), kun je makkelijk tot soep of stoofpotten koken. Hup, in de vriezer! Overjarig fruit blend je tot ijsjes, die in deze warme weken natuurlijk prima van pas komen. In de strijd tegen voedselverspilling is de vriezer mijn beste vriend!
  • Top 4 is dan natuurlijk restjesdag. Want wat is er tegen om eens in de week of eens in de twee weken heerlijk restjes te eten? Je kunt het wellicht combineren met een soepje of hartige taart waarin je alle bijna-schimmelige worteltjes, uitgesproten aardappels en vergeten stronkje broccoli in kunt verwerken. Kliekjes eten en restjesrecepten dus!
  • Mijn laatste top: neem ook eens iets mee uit de winkel dat niet perfect is. Die zak appels waarin eentje beschimmeld is. Als jij ‘m niet koopt, wordt de hele zak weggegooid. En is dat wat je wilt?

Wil je meer inspiratie?

We delen elke twee weken een Aan Tafel! bericht met leuke tips en recepten over duurzaam voedsel en het tegengaan van voedselverspilling. Wil je een seintje bij een nieuw bericht? Laat je naam en e-mailadres achter via het formulier op deze pagina en draag jouw steentje bij aan een duurzamer wereld!

Beeldmerk%20Aan%20Tafel%20.pngcomments powered by Disqus