Aan Tafel#6 Kliekjes uit het restaurant: waarom niet?

Geplaatst door Nienke Boone op 9 november 2017

Terug naar het overzicht

‘Ober, heeft u misschien een tasje voor mij voor de restjes? Het is niet voor mezelf hoor, maar voor de hond.’ Zo kwam het fenomeen ‘doggybag’ in de wereld. Waar het in het begin nog een beetje vreemd was, is het intussen volstrekt normaal dat je de restjes uit het restaurant mee naar huis kunt nemen.

AanTafel06

Een doggybag is een zakje of doosje waar je je overgebleven eten in kunt doen. Ideaal als je teveel hebt besteld of de porties toch wat groter bleken dan gedacht. Eten laten staan voelt niet goed, maar tegen heug en meug opeten is ook geen optie. Door de doggybag hoef je geen eten weg te gooien en heb je gelijk een heerlijke lunch of avondmaaltijd voor de volgende dag.

Doggybags zijn inmiddels heel hip

In restaurant Happy Italy krijg je de overgebleven porties pizza of pasta standaard mee naar huis. Veel restaurants zijn blij als mensen vragen om een doggybag. Zo hoeven zij minder weg te gooien. Ook al voelt het de eerste keer een beetje gek, vraag er voortaan gerust om.

Wereldwijd hebben 795 miljoen mensen niet genoeg te eten

Als wij minder weggooien, lossen we dat niet zomaar op. Maar verspild eten betekent ook een verspilling van water, land, energie en arbeid. Dat draagt bij aan klimaatverandering waar de armen op deze wereld vooral de dupe van zijn. De productie van voedsel heeft daarnaast een grote impact op de wereld door vervuiling, ontbossing en verlies van biodiversiteit. Belangrijk dus om minder eten te verspillen!

Vraag jij een doggybag als je uit eten gaat?

Heb jij nog een goede tip tegen voedselverspilling? Laat het ons weten op aantafel@woordendaad.nl en wie weet delen we jouw tip een volgende keer.