Aan Tafel#8 Een dag geen vlees of een maand niet douchen?

Geplaatst door Nienke Boone op 7 december 2017

Terug naar het overzicht

Een lekker biefstukje met frietjes en salade of spekjes door de andijviestamppot. Voor de een is het eten van vlees puur genieten terwijl er ook een groep is die kiest voor een vegetarisch bestaan. Maar moet je kiezen tussen een van deze uitersten of is er een goede middenweg?

AanTafel08

Negenenveertig procent van alle CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de rijkste tien procent van de wereldbevolking en daar val jij waarschijnlijk ook onder. Dit stelt ons voor de uitdaging om ons in te zetten voor het klimaat en voor onze verre medemens die last heeft van de veranderende weerspatronen. Als we kijken hoe de uitstoot van CO2 per huishouden in Nederland is verdeeld, ligt de grootste uitdaging bij ons voedsel.

En specifiek bij dit voedsel…

Bij de productie van vlees komt er veel CO2 en methaan vrij. Wist je dat twee derde van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt als weiland voor dieren of voor de teelt van veevoer? Daarnaast kost de vleesproductie veel water. Met één dag geen vlees eten bespaar je evenveel water als met een maand lang niet douchen.

Ok! Maar wat nu?

Helemaal stoppen met vlees eten hoeft natuurlijk niet. Maar ga de uitdaging aan om een dag (of wat) in de week geen vlees te eten. Op internet kun je heerlijke vegetarische recepten vinden! En als je het wel eet, kies dan voor lokaal, biologisch of duurzaam geproduceerd voedsel. Ben jij bereid iets meer te betalen voor een ‘goed’ stukje vlees?

Doe jij mee?

Woord en Daad zet zich vanuit rentmeesterschap en rechtvaardigheid in voor een duurzame wereld! Doe jij mee? Deel je ideeën door een mailtje te sturen naar aantafel@woordendaad.nl en wie weet delen we jouw tip de volgende keer!