AFAS Foundation met Woord en Daad mee op reis

Geplaatst op 11 juni 2018

Terug naar het overzicht

Vorige maand is Woord en Daad samen met AFAS Foundation op reis geweest in EthiopiŽ. EthiopiŽ is een arm land, waar basisvoorzieningen zoals schoon drinkwater niet vanzelfsprekend zijn. Daarom werkt Woord en Daad met AFAS Foundation aan een meerjarenproject, om in Noord EthiopiŽ in totaal een miljoen(!) mensen te voorzien van schoon drinkwater en irrigatie.

DSCF1491

Drinkwater voor 1 miljoen mensen

Vorig jaar besloot AFAS Foundation de steun aan Woord en Daad op te schalen, wat geresulteerd heeft in het project Inspiring Water Entrepreneurship in Tigray. In mei is een gezamenlijk team van AFAS Foundation en Woord en Daad op pad geweest om ter plekke de eerste resultaten te bekijken. In een week tijd hebben we een aantal project locaties bekeken, doelgroepen geïnterviewd, betrokken overheidspartners bezocht en doorgepraat met uitvoerende partners van Woord en Daad. Al deze groepen zijn betrokken bij het project, zodat er veel draagvlak ontstaat om het tot een succes te maken.

De handen uit de mouwen

Bij een werkbezoek steken we natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen! In Alamata waren opgeleide teams irrigatieputten aan het boren. Het bezoek uit Nederland mocht meehelpen, om zo zelf te ervaren hoe het boren van een put in zijn werk gaat.

Een bemoediging

‘De reis heeft een goed beeld opgeleverd van hoe Woord en Daad werkt in een project dat tot doel heeft om veel mensen van schoon water te voorzien’, vertelt projectleider Jacob Jan Vreugdenhil. ‘We zoeken samenwerking met veel verschillende doelgroepen tegelijkertijd, die allemaal hun steentje bijdragen. Ook de regionale overheid wordt er actief bij betrokken’. En het project kijkt vooruit: het reisgezelschap bezocht onder meer een afgelegen school met 600 leerlingen, die nog geen eigen watervoorziening heeft. Voor het projectteam en de vertegenwoordigers van AFAS Foundation was het bezoek een bemoediging. ‘Het is zo inspirerend om het verhaal van verandering in deze regio zelf te zien en met anderen te delen!’