De droom van Naba

Geplaatst door Mariëlle Kuiper, marketeer bij Woord en Daad op 11 mei 2017

Terug naar het overzicht

Ze is een jonge, hoogopgeleide vrouw uit Bangladesh. Groeide op in de hoofdstad Dhaka en had naar eigen zeggen ‘het privilege’ om in een van de betere families geboren te worden. En juist dát, inspireert haar om zich in te zetten voor haar land. Ze heeft een droom voor haar land. En niet zomaar één.

Bengaalse Naba vertelt over haar droom voor Bangladesh

De Bengaalse Naba bij het kantoor van Woord en Daad in Gorinchem.

Vorige week ontmoette ik haar. Ze was in Nederland vanwege haar werk voor de Agribusiness Booster. We ontmoetten elkaar op het kantoor van Woord en Daad in Gorinchem. En ze maakte me deelgenoot van haar droom.

Goede opleiding

Naba (32) rondde in 2010 de bachelor-opleiding Financial Business Administration af en werkte daarna in de financiële sector in Bangladesh. In haar werk gaat haar interesse vooral uit naar hoe ze mensen die nauwelijks toegang hebben tot financiële diensten, tóch deze mogelijkheid kan geven. In de praktijk raakt dit vooral de armen.

Straatkinderen

De armen, een groep die in de Bengaalse samenleving nadrukkelijk aanwezig is. Ze raken Naba van jongs af aan. Ik vertel haar over mijn bezoek aan haar land, een aantal jaar geleden. Over het contrast tussen de schone en veilige omgeving van de school van ons sponsorkind en de straatkinderen die daarna, búiten de omgeving van de school, op blote voeten, rennend naast mijn riksja om ‘taka! taka!’ (geld) vroegen. Hoe mij dat raakte en des te meer motiveerde om me in te zetten voor haar land.

Plicht tegenover God en haar land

Naba veert op als ik dit vertel, want dit is precies wat zij van jongs af aan voelt. ‘Ik ben opgegroeid in een ontwikkelingsland. Ons land is áltijd afhankelijk. Van donorgelden, van hulporganisaties. Dat is wat ik altijd heb gevoeld. Ik zie de straatkinderen elke dag en het went nooit!’ Ze ervaart het als haar plicht tegenover God en haar land om haar bevoorrechtte opvoeding en opleiding in te zetten voor haar land.

'Mijn droom is dat Bangladesh geen armoede meer kent'

 

Werken bij de Agribusiness Booster

‘Op een gegeven moment hoorde ik over de Agribusiness Booster. Dit fonds vult precies het gat op dat de grote banken, waar ik voorheen werkte, laten vallen. Toegang tot krediet en kennis, voor een groep bedrijven die de economie van Bangladesh écht verder kunnen helpen.’ Haar werk voor het fonds, geeft Naba de kans heel concreet bij te dragen aan de ontwikkeling van haar land.

Naba’s droom voor Bangladesh

‘Ik heb er altijd van gedroomd dat mijn land het beste van de wereld zal worden. Wij worden gezien als de ‘nieuwe Aziatische tijger’, onze economie groeit, ons uitgangspunt wordt steeds beter. Ik ben heel blij dat de Agribusiness Booster daaraan bijdraagt. Mijn droom is dat Bangladesh geen armoede meer kent, dat er geen straatkinderen meer zijn, dat elk kind onderwijs heeft en dat onze overheid daar de verantwoordelijkheid voor neemt. Ik wil dat iedereen gelijke kansen heeft, voor onderwijs, voor sociale zekerheid. Dit is een van mijn grootste dromen en daar doe ik mijn best voor, zo goed als ik kan!’

Naba droomt over haar land. Over de toekomst van haar land. Het is een droom waar ze zich met hart en ziel voor inzet. En ik ben dankbaar dat ik daaraan een bijdrage mag leveren.

Lees meer over de Agribusiness Boostercomments powered by Disqus