‘De kinderen van nu zijn wijzer’

Geplaatst op 8 augustus 2018

Terug naar het overzicht

Dit zijn Gnon, 11 jaar, en haar moeder Fatouma. Ze wonen in de omgeving van Nikki, een stad in het noordoosten van Benin (West-Afrika). Vader Abdou is aan het werk op het land, en dus poseren ze samen in hun mooiste kleren. Van de negen kinderen in het gezin zijn er zes die naar school kunnen of konden, waaronder Gnon.

Afbeelding blogbericht Gnon

‘Ik ben blij dat ik gesponsord word, want daardoor kan ik nu naar school’, vertelt Gnon met haar stralende glimlach. ‘Het meest houd ik van sociale en technische vakken.’ Moeder Fatouma vult aan: ‘Toen ik jong was, vond ik het normaal dat ik werkte in plaats van naar school te gaan. Nu vind ik dat jammer. Als je eenmaal bent getrouwd, blijft alles hetzelfde. De kinderen van nu zijn wijzer en komen eerder met oplossingen, dankzij het onderwijs dat zij gevolgd hebben.’

Christelijk onderwijs

Fatouma vervolgt: ‘Eigenlijk zouden mijn andere kinderen ook naar school moeten. Door gebrek aan geld wonen zij bij een broer, in een ander dorp.’ Gelukkig kan Gnon naar school, bij de christelijke organisatie DEDRAS. Fatouma: ‘Zelf zijn we moslim, maar ik vind de christelijke opvoeding prima. Mochten mijn kinderen later christen willen worden, dan is dat goed. Voor de toekomst hoop ik vooral dat het goed mag gaan met mijn kinderen en dat ze mooie banen kunnen krijgen.’

Voor de volgende generatie

Het verhaal van Fatouma en haar gezin bevat veel elementen die kenmerkend zijn voor mensen in de programma’s van Woord en Daad. De worsteling van het dagelijkse leven, de dankbaarheid voor kansen die hen worden aangereikt, maar ook: hoop voor de volgende generatie. Door een kind te sponsoren kunt ook ú die hoop voeden. Mogen we uw aanmelding tegemoet zien?