'Gelukkig zorgde God voor ons'

Moeder Adama (35) uit Sierra Leone vertelt haar verhaal

Geplaatst op 4 december 2017

Terug naar het overzicht

‘Voor een moeder in Sierra Leone is verantwoordelijkheid een kernwoord. Hoe je jezelf presenteert, is erg belangrijk. Er wordt van mij als moeder verwacht dat ik hard werk, gul ben én zachtaardig.’ Adama is moeder van twee zoons en een dochter. Ze vertelt haar verhaal in het decembernummer van Werelddelen.

Adama met haar dochter Fatmata

‘Moeder zijn is een geschenk en zegen! Maar er komen ook veel uitdagingen bij kijken. Als moeder ben ik verantwoordelijk voor een leven dat helemaal afhankelijk is van mij alleen. Ik wil graag een rolmodel voor ze zijn en ze vertellen over God. Ik ben blij om mijn kinderen te zien opgroeien. Het klinkt zo mooi als ze mij moeder noemen. Het geeft mij veel vreugde om mijn kinderen te zien en ze te knuffelen.’

Litteken

‘Ik heb een moeilijke jeugd gehad. Als meisje had ik had geen privileges en rechten. De ongelijkheid tussen man en vrouw kon ik overal merken. Onderwijs was geen prioriteit. Daarnaast heeft de burgeroorlog veel invloed op mij gehad. Ook ben ik door mijn ouders al jong gedwongen tot een huwelijk. Dat heeft echt een litteken in mijn leven achtergelaten.’

Gods zorg

‘Ik ben een alleenstaande moeder. Mijn echtgenoot heeft me verlaten toen ik één maand zwanger was van Fatmata. Dat was een zware tijd, vooral na de geboorte van mijn dochter. Zij werd geboren met astma en het was erg moeilijk om voldoende geld te verdienen voor haar behandeling. Ik heb letterlijk bij alle deuren aangeklopt voor hulp. Niemand wilde mij helpen. Mijn enige uitweg was om te bedelen op de straten. Gelukkig zorgde God voor ons en is mijn dochter nu in goede gezondheid.’

Schoolwerk

‘Het sponsorprogramma nam meteen al mijn zorgen weg over onderwijs voor mijn kinderen. Mijn kinderen waren ook blij, het gaf hun zelfvertrouwen echt een boost. Ik bezoek de scholen van mijn kinderen vaak. Ik houd hun schoolwerk goed in de gaten en zorg ervoor dat ze thuis hun huiswerk maken. We bidden ook veel samen en ik leer ze normen en waarden. Ik denk dat het heel goed is om je kinderen christelijk op te voeden, zodat ze de waarde van het leven zien.’

 

Iedere moeder is nodig

In december vraagt Woord en Daad aandacht voor moeders in ontwikkelingslanden. Vooral op het platteland krijgen vrouwen geen goede zorg rond de geboorte van hun kind, bijvoorbeeld omdat ze geen toegang hebben tot een ziekenhuis. Woord en Daad steunt deze moeders, onder andere via voorlichting en door de beschikbaarheid en bereikbaarheid van zorg te verbeteren. Helpt u mee? Kijk op de actiepagina ‘Iedere moeder is nodig’ en steun deze moeders!

 

 

 comments powered by Disqus