Gezond omgaan met groente en fruit

Geplaatst op 9 mei 2018

Terug naar het overzicht

In Nederland is het vanzelfsprekend dat we elke dag groente en fruit nuttigen. Gelukkig maar. De vitaminen in groente en fruit kunnen we goed gebruiken. Maar wat gebeurt er met al het groente en fruit alvorens wij het kunnen eten? Zijn de omstandigheden voor de lokale fruitboeren wel zo ‘gezond’?

Fruit website

Zaterdag 12 mei 2018 is het World Fair Trade Day! Daarom is het deze week FAIR WEEK. In een serie artikelen nemen we u mee in de wereld van Fair Trade. Vandaag deel 4: groente en fruit

Er is veel groente en fruit te verkrijgen in Nederland. Misschien wel teveel. Want zo’n 10% wordt verspild. Vanwege de looks, of omdat er teveel van is.

Voedselverspilling

Wij Nederlanders gooien per jaar gemiddeld 41 kilo voedsel in de vuilnisbak. Wereldwijd gaat zelfs een derde van ons voedsel verloren. Dat kost veel geld, is slecht voor het milieu en heeft een negatief effect op de beschikbaarheid van voedsel voor anderen. Juist de armen op de wereld zijn hier de dupe van. Vanuit de Bijbelse principes van rentmeesterschap en rechtvaardigheid kunnen we dit niet laten gebeuren.

Woord en Daad voert daarom actie tegen voedselverspilling met de campagne ‘Aan Tafel – verspilling op de kaart’.

Bewust consumeren

Verspilling is één ding. Hoe zit het met de omstandigheden waarin groenten en fruit worden geproduceerd? Hoe maak je als consument een bewuste keuze als je in de supermarkt staat? The Questionmark publiceerde in 2015 een database met informatie over 3300 soorten groenten en fruit (bekijk hier de informatie van Questionmark)

Een paar conclusies uit het rapport:

  • Ananas, banaan, mandarijnen en sinaasappels kennen het grootste risico op uitbuiting van arbeiders, bij groente zijn dat erwten, boontjes en asperges;
  • Kinderarbeid komt nog voor bij sommige appels uit Brazilië, meloenen uit Costa Rica en Panama, bananen uit Ecuador, Panama en Costa Rica en druiven uit Zuid-Afrika.
  • De arbeidsomstandigheden en mensenrechten zijn bij de productie van Nederlandse aardappelen, uien, appels en peren het beste.

Milieu effecten

De productie, de verpakking en het vervoer van groente en fruit kost allemaal energie én grondstoffen. Energie komt vooral van fossiele brandstoffen. Daarbij komen broeikasgassen vrij en dat leidt tot klimaatverandering. Daarbij is er ook ruimte nodig voor landbouwgrond. Dat gaat soms ten koste van de natuur. De teelt van dorstige gewassen in droge gebieden verergert de waterschaarste ter plekke. Productie van groente en fruit heeft verschillende milieu effecten. Hoe zie je wat de juiste keuze is? De groente- en fruit kalender van Milieucentraal helpt je kiezen: https://groentefruit.milieucentraal.nl/

Wat doet Woord en Daad?

In een goedwerkende keten weten verschillende partijen zich van elkaar afhankelijk. De verwerkingsfabriek wil graag goede kwaliteit grondstof inkopen van de boer. De boer wil liefst bij het zaaien al weten of hij zijn oogst kan verkopen en tegen welke prijs. In ontwikkelingslanden werken ketens helaas vaak niet goed of ontbreken ze zelfs volledig. Hierdoor blijven boeren hangen in een cyclus van lage opbrengsten en onzekerheid. Woord en Daad zet zich in om deze negatieve cyclus te doorbreken en te werken aan stabiele en ‘inclusieve’ ketens. Om zo de leefomstandigheden van de boer en zijn of haar gezin duurzaam te verbeteren.

Woord en Daad zet zich in voor faire gemeenschappen waarin iedere schakel, óók de kleine groente- en fruit boer, een gelijkwaardige plek heeft.
Met ‘Hoe fair wilt u gaan? voeren we actie voor verschillende projecten voor faire gemeenschappen in Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Guatemala, Madagaskar, de Filipijnen en Sierra Leone. Uw bijdrage hiervoor is van harte welkom!

Doneer nu

Bronnen: Milieucentraal, Woord en Daad, QuestionMark