Jan Lock over duurzaamheid: ‘Het is voor mij echt een sport geworden. Veel leuker dan je denkt!’

Geplaatst door Aukelien Wierenga, Woord en Daad op 25 januari 2018

Terug naar het overzicht

Duurzaamheid is een belangrijk thema van Woord en Daad. We vroegen aan Jan Lock wat dit voor hem persoonlijk betekent, en hoe hij het zelf in praktijk brengt. 'Duurzaam leven is leuk', geeft hij aan. 'En iedereen kan het!'

Foto - Jan Lock

Wat betekent het begrip duurzaamheid voor jou?
‘Ik heb daar gelijk 3 beelden bij. Voor mij is duurzaamheid in mijn werk allereerst ecologisch: hoe ga je vanuit rentmeesterschap op een goede manier met deze wereld om? En als tweede: hoe duurzaam zijn relaties in je werk? Dan denk ik aan het personeel en ook aan de partners waar we mee samenwerken. En het derde: hoe duurzaam is dat wat we doen bij Woord en Daad? Kan dat uiteindelijk op eigen benen staan? Kan een project uiteindelijk zelfstandig draaien? We willen zo samenwerken dat partners uiteindelijk op eigen wijze een weg in de wereld zoeken en vinden. Ik zie dus een ecologische, een sociale en een economische component.’

Hoe inspireert de Bijbel jou om duurzaam te leven?
‘Ik heb ooit gestudeerd in Wageningen en was veel bezig met landbouwethiek. Dat is voor mij heel inspirerend geweest. Ik was lid van een landbouw-ethiekgroep en daar was duurzaamheid een heel belangrijk thema. Als je naar de Israëlische wetten kijkt, dan zitten daar veel duurzame elementen in, zoals het braakliggen van land en werken met de middelen die je gekregen hebt. Ik was altijd al geïnteresseerd in rentmeesterschap en daarin ligt een grote uitdaging.

Hoe duurzaam ben je in je eigen leefomgeving?
‘Vorig jaar betaalden we per maand € 23,- aan energie, dit jaar € 26,-. En dat was altijd € 260,-Dat hebben we gerealiseerd door in 2013 zonnepanelen te nemen. We hebben ook over een windmolen nagedacht, maar het produceren van een windmolen kost meer dan hij in zijn hele levensduur opbrengt, heb ik me laten vertellen. Toen we in Indonesië werkten hadden we maar één energiebron: een kleine accu voor een zendradio, die ons enige contact met de buitenwereld vormde. Die draaide op een zonnepaneeltje, dus dat idee van zonnepanelen komt ook daarvandaan. Zonnepanelen gaan meer dan 25 jaar mee en vragen nauwelijks onderhoud. En je hebt ze na 8 jaar al terugverdiend. In de praktijk deden we daar 4,5 jaar over. Dus het is ook beter voor je eigen portemonnee. Zo zie je dat het goed uitwerkt als het gaat om de financiële en de ecologische component.’

‘Onze zonnepanelen produceerden meer energie dan we nodig hadden, en toen ben ik ook overgestapt op een half elektrische auto. Ik rij nu een half elektrische auto (een plug in) en tank nog 6 keer per jaar voor zo’n 20.000 kilometer per jaar. Op 29 december – toen ik nog niet wist dat dit interview eraan kwam – heb ik hem geruild voor een volledig elektrische auto. Die hoop ik in april te krijgen.’

Wat ga je dan doen als je je bestemming niet haalt en stil staat op een landweg?
‘Dan komt Nissan om hem weg te slepen en ze zorgen voor vervangend vervoer. Die service verkoopt Nissan mee bij deze auto’s. Mijn zoon is dat een keer overkomen. Als je daar heel angstig van wordt, kun je beter het openbaar vervoer nemen.’

Hoe kijkt de rest van jouw huishouden aan tegen deze ontwikkelingen?
‘We doen het heel erg samen. Wij gebruiken ook weinig aardgas. We houden het huis vorstvrij met aardgas en stoken hout dat we voor een deel zelf produceren in eigen tuin. Als onze ketel straks versleten is willen geen gas meer, maar met een warmtepomp gaan werken. Het is voor mij echt een sport geworden. Ik wil mijn energierekening tot nul terugbrengen.

Wat raad je anderen aan als een goed begin om duurzaam te gaan leven?
‘Koop allereerst een goed huis waarin je weinig hoeft te stoken. En als je een dak hebt waar zonnepanelen op kunnen, gebruik dat dak daar dan ook voor. Duurzaamheid is voor mij nu echt een sport geworden, het is veel leuker dan je denkt. Echt een sport om het zo zuinig mogelijk te doen. Het is echt niet iets wat alleen freaks doen. Iedereen kan het! De uitdaging is wel: zoek je eigen mogelijkheden.’