Kampioen in koffiedrinken, wat zijn de gevolgen?

Geplaatst op 9 mei 2018

Terug naar het overzicht Fair deel 3 website (1)

Zaterdag 12 mei 2018 is het World Fair Trade Day! Daarom is het deze week FAIR WEEK. In een serie artikelen nemen we u mee in de wereld van Fair Trade. Vandaag deel 3: koffie.

Gemiddeld drinkt een Nederlander 2,4 kopjes koffie per dag. In Nederland worden dus bijna 41 miljoen kopjes koffie per dag gedronken! Wereldwijd zijn dat bijna 2 miljard kopjes koffie per dag. En de vraag naar koffie stijgt nog altijd sterk. Begrijpelijk dat het verbouwen en verhandelen van koffie voor enorme werkgelegenheid zorgt. Miljoenen kleine boeren zijn voor hun levensonderhoud van koffieteelt afhankelijk.

Klimaatveranderingen

Terwijl de vraag naar koffie stijgt, wordt het steeds moeilijker om koffie te produceren. De klimaatverandering schaadt de koffieproductie. Want koffieplanten hebben een tropisch klimaat nodig. Maar door de opwarming van de aarde worden de koffiegebieden steeds droger, de bodem houdt steeds minder water vast. Een groot deel van de koffieplanten is hier niet tegen bestand en raakt ongeschikt voor de teelt.

Werkomstandigheden boeren

Als gevolg van de klimaatverandering moeten de koffieboeren nog harder werken, voor een lager inkomen. Want in de gebieden waar de koffieboeren werken, worden de arbeidsrechten vaak niet gerespecteerd. De koffieboeren weten zelf niet wat eerlijke lonen zijn. En hoe schrijnend, kinderarbeid komt helaas ook vaak voor bij koffieteelt.

Hoe fair is jouw koffie?

Het mag duidelijk zijn dat niet alle koffie fair is. Maar hoe weet je nou of jouw koffie wel fair is? Het is daarvoor belangrijk om te kijken of de verpakking van jouw koffie het ‘Fairtrade’ keurmerk draagt. Dit keurmerk biedt boeren gegarandeerde prijzen en stelt ook milieueisen.

Wat doet Woord en Daad?

In samenwerking met Kaars Koffie verkoopt Woord en Daad eerlijke koffie. Deze koffie is afkomstig uit Nicaragua. De koffieboeren daar krijgen een eerlijke prijs voor hun bonen, en ook de mogelijkheid trainingen te volgen om productieproces te optimaliseren. Deze kwaliteitskoffie proeven? Dat kan hier.

Met ‘Hoe fair wilt u gaan? voeren we actie voor verschillende projecten voor faire gemeenschappen in Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Guatemala, Madagaskar, de Filipijnen en Sierra Leone. Uw bijdrage hiervoor is van harte welkom!

Doneer nu

Bronnen: Woord en Daad, AD, Keurmerkenwijzer, NRC