Ondernemers bezoeken Tsjaad: Een mooie en zinvolle tijdsbesteding

Blog 6, woensdag 3 oktober

Geplaatst door Maarten Ploeg op 4 oktober 2018

Terug naar het overzicht

Woord en Daad-medewerkers Arjen Bulk en Cees Oosterhuis reizen door Tsjaad met een groep betrokken ondernemers uit Veenendaal. Ze bezoeken onder andere het agrarische project van partnerorganisatie PCAR in Tsjaad. Volg hun belevenissen via deze blogs.

20181003(4) overtocht Chari

Vannacht alweer de laatste nacht in Bousso waarin wij met zijn allen buiten onder de sterrenhemel hebben geslapen. Na een wasbeurt in de buitendouche die bestaat uit een emmer water tussen 3 muren zonder dak en een openwaaiend gordijntje stond onder de boom gebraden kip met rijst voor het ontbijt klaar. Was dit die kip die wij gisterenavond vanuit de keuken zijn laatste noodkreet uit hoorden kakelen?

Eerst achterop brommers naar de bootjes om de rivier Chari over te steken. De auto’s van PCAR stonden aan de andere kant van de rivier klaar om ons eerst naar een land met Sesamzaad te brengen. De boer gaf aan erg tevreden te zijn over de adviezen die hij gekregen heeft, maar dat hij niet het geld had om de hoeveelheid biologische pesticiden te kopen die hij eigenlijk nodig had.

De bedoeling was dat wij nog wat meer boeren en boerengroepen zouden gaan bezoeken maar wij moesten zo snel mogelijk naar Ba-illi omdat het vliegtuigje (Cessna 208) eerder aankwam en ook eerder wilde vertrekken naar N’Djamena in verband met verwachte regenbuien.

Ik heb dit bezoek als een mooie en op meerdere vlakken als zinvolle tijdbesteding ervaren. Wij hebben ook proberen mee te denken wat er gedaan zou kunnen worden in de volgende stappen van dit project. De boeren moet hier nog wel van heel ver komen. Op dit moment doen de meeste boeren alles nog met de hand sommige geven aan graag een paard te willen hebben maar daar het geld niet voor te hebben. De boeren wonen in de dorpen en in het dorp is zo’n beetje iedereen boer. Het draait hier vooral om het voorzien van eerste levensbehoefte en het helpen van en het delen met elkaar. Er zijn ook geen fatsoenlijke wegen om goederen af te kunnen voeren naar de stad.

Reisgenoten bedankt voor alles en in het bijzonder voor de mooie gesprekken die wij gehad hebben. In het bijzonder Cees en Arjen bedankt voor de organisatie en de informatie. En laten wij hopen en bidden dat de projecten van Woord en Daad hier in Tsjaad gezegend mogen worden.