Ondernemers in Sierra Leone, bij het ananasproject

Geplaatst op 19 mei 2017

Terug naar het overzicht

Van 12 tot en met 19 mei zijn vier regioondernemers op bezoek in Sierra Leone, waar ze de impact zien van projecten van Woord en Daad. Corstiaan van Aalsburg van Woord en Daad begeleidt de reis. In een dagelijkse blog houden ze hun belevenissen bij. Vandaag deel 6, woensdag 17 mei.

Ondernemersreis Sierra Leone 12-19 mei 2017 (30)

Na het ontbijt laden we de koffer in voor de trip naar Makeni, ongeveer 4 uur rijden. Natuurlijk moeten we eerst nog ‘even’ tanken. De benzineshop heeft een compleet assortiment sterke drank staan, wat we natuurlijk in de shop laten staan. Onderweg zien we de eerst koeien en een paard in dit land. We passeren dorpjes, bruggen en rijstvelden. Kinderen roepen uitbundig: ‘opottoe’ (white people). Vandaag hoor ik dat wij dan kunnen roepen: ‘wannebie’ (black people).

In het kantoor van de organisatie WHI (World Hope International) krijgen we een bord vol eten aangeboden. Net als bij het ontbijt ontstaat ook hier in binnenbrandje vanwege de kruiden die toegevoegd zijn! De mensen van WHI geven een korte presentatie van zichzelf en een motivatie waarom zij gestopt zijn met de ondersteuning van het ananasproject. In 3 trucks bezoeken we in het dorp Ghambassie, één van de 2 dorpen die gelinkt waren met de ondernemers groep Zuidplas. De farmers en dorpelingen zijn er ook bij. Als echte agrarische ondernemers struinen we direct het ananasveld op. Want dit project is de reden waarom we deze week in Sierra Leone zijn! Daarom voelen we ons sterk verbonden met deze mensen en het veld waar we opstaan. Het veld is grotendeels een week geleden nog gezuiverd van onkruid en kleine boompjes. Het is het tweede jaar dat de ananas weer geoogst zal gaan worden. De eerstelingen worden ons aangeboden.

We stellen als ondernemers de nodige vragen aan de farmers. Derreck zegt namens ons dat goed onderhoud van het veld en de planten straks een goede oogst garanderen. Dat zij daardoor het levenspeil op een hoger niveau kunnen krijgen.

Op de markt in Makeni brengt de grootste ananas ca. 80 cent op, de kleinste ca. 50 cent. In het dorp wordt ons de registratie getoond, maar moet nog wel een beetje bijgewerkt worden. We nemen afscheid van de mensen en rijden naar het Makama Resert Hotel. Een prima hotel dat nog enige afwerking vraagt details: wc zonder bril of ligt ernaast, spiegels ontbreken nog en de airco doet het niet overal. Een groepje gaat nog even naar de markt in de stad. Marcel is blij met elke zak uien die hij ziet. Coby koopt een Afrikaanse lap stof (ben benieuwd of we haar daarmee in Moerkapelle zien lopen) Samuel de driver loopt als een bodygard achter Coby aan. Derreck wordt bijna van de sokken gereden door een rokende bromfiets. In het hotel genieten van een heerlijke maaltijd, door Cicilea bereid. Na de afsluiting, terugblik op de dag en de huishoudelijke mededelingen van Corstiaan duiken we onder zeil. ’s Nachts worden de sluizen van de hemel geopend.comments powered by Disqus