Ondernemers terug uit Bangladesh: tussen 24 dagen en 100 jaar

Terugblik door Arjen Bulk

Geplaatst door Arjen Bulk op 5 december 2017

Terug naar het overzicht

Na een 10-daagse donorreis in Bangladesh, mochten we afgelopen zaterdagmiddag weer in Nederland arriveren. Wanneer we terugkijken zijn er veel verhalen die ons bij zijn gebleven. De enorme hoeveelheid inwoners van dit land lijken talloos, omgerekend gaat het om 1070 inwoners per vierkante kilometer, en iedereen heeft zijn eigen verhaal. Wanneer je je tussen deze mensenmassa begeeft en deelneemt aan het hectische verkeer is elk beeld dat je met je eigen ogen opneemt een verhaal op zich.

P1100569

De verhalen die wij mee mochten maken spelen zich af in verschillende leeftijdscategorieën, met een spanwijdte van een jongetje van 24 dagen (welke na 7,5 maand zwangerschap op deze wereld kwam) tot een vrouw van 100 jaar. Het jongetje werd geboren in een nieuw huis uit ons huizenbouwprogramma, de oude dame heeft 100 jaar geleefd in een zeer rurale en uitzichtloze omgeving.

Het verhaal van bescherming van moeder en kind liet ons zien wat goede voorlichting bij zwangerschap en geboorte betekent voor de overlevingskansen van moeder en kind. Geen overbodige luxe in een context waar 40 van de 1000 kinderen voor het vijfde levensjaar overlijdt.

Het verhaal van onderwijs gaf ons inzicht in de urgentie van onze educatieve projecten. Ontwikkeling van de jeugd maakt hen sterker en zet hen in hun kracht doordat zij met hun eigen talenten een weg kunnen vinden in de maatschappij.

Het verhaal van WASH (Water Sanitatie en Hygiene) vertelde ons hoe er voor miljoenen mensen toegang tot schoondrink water en bewustwording rondom sanitaire issues gecreëerd kan worden,

Het verhaal van ons huizenbouwproject was een weergave dat het ook in ontwikkelingslanden mogelijk is om door ondernemerschap je eigen huis te realiseren. Tegelijkertijd geeft dit de deelnemers van deze microhypotheek een enorme boost rondom eigenwaarde omdat zij inzet beloond zien worden. Tevens zijn zij een voorbeeld in hun eigen omgeving.

De verhalen spelen zich af in verschillende levensfases. Deze fases zijn min of meer aan elkaar verbonden. Voor ons was het een verrijkende ervaring om te zien dat we kunnen bijdragen aan de behoeften die er per fase is om armoede te overstijgen, zodat het jongetje van 24 dagen oud hopelijk in andere omstandigheden mag leven als de hoogbejaarde dame van 100 jaar.comments powered by Disqus