Selam: een kleermaakster met ambitie

Geplaatst op 22 februari 2018

Terug naar het overzicht

Selam (22) is kleermaakster in Addis Abeba, EthiopiŽ. We zochten haar op in de kleine winkel waar ze als kleermaakster werkzaam is. Tijdens het interview zit Selam achter haar naaimachine. Eerst wat verlegen, maar al snel vertelt ze enthousiast over haar werk, opleiding en ambities. Het leven dat ze nu leidt, is niet zo vanzelfsprekend. Veel van haar vrienden zijn minder goed terecht gekomen.

Werk werkt Selam

Foto: Marien Bergsma

Selam is geboren in de provincie Tigray. Daar deed ze de basisschool. Al op jonge leeftijd zijn beide ouders van Selam overleden. De droevige reden dat ze nu inwoont bij haar oom en tante met hun vier kinderen. Toen duidelijk werd dat het in Tigray ontbrak aan goede opleidingsmogelijkheden, is ze samen met haar oom en tante verhuisd naar Addis Abeba. Daar volgde ze een bedrijfsopleiding van partnerorganisatie HIDO en vervolgens een opleiding tot kleermaker. Door haar inspanningen heeft ze nu een baan als gecertificeerd medewerkster, waardoor ze zelf voor haar inkomen zorgt.

De goede keuze
Dat de positie waarin Selam zich nu bevindt niet zo vanzelfsprekend is, beseft ze zich maar al te goed. Veel vrienden van Selam emigreerden naar Saoedi-Arabië. Ook Selam voelde soms de behoefte om daarheen te gaan. Het leven daar lijkt soms rooskleuriger dan het leven in Ethiopië. Toch heeft ze besloten te blijven in haar geboorteland, daar heeft ze nu geen spijt van. Want sommige van haar vrienden zijn weer teruggekeerd uit Saoedi-Arabië, van hun hoort ze veel over de verschrikkelijke omstandigheden daar. Veel geëmigreerde leeftijdgenoten werken als hulp in huis. ‘Ik hoorde dat sommige mensen in Saoedi-Arabië stierven of dat ze werden toegetakeld, doordat hun ‘bazen’ ze sloegen. Verhalen over misbruik zijn geen uitzondering. Daardoor was ik angstig en besloot ik dat ik liever in Ethiopië bleef. Achteraf een heel goede keuze.’

Eigen naaiatelier
Selam denkt goed na over haar toekomst. Graag wil ze groeien in datgene wat ze nu doet. Zo wil ze in de toekomst haar eigen naaiatelier opzetten. Om die droom waar te maken, zet ze nu geld opzij zodat ze in de toekomst machines aan kan schaffen. Ze is blij dat ze in Ethiopië is gebleven, daardoor kan ze nu hard werken om haar dromen waar te maken.