‘Studeren doe ik ook nog tussendoor.’

Ariëtte zet zich in voor ‘Geef ze een tien’

Geplaatst op 6 september 2018

Terug naar het overzicht

Ariëtte Zoeteman uit Hendrik-Ido-Ambacht is samen met twee andere ‘meiden’ (Meike Korteweg en Jorieke Joosse) uit pabo-4 van Driestar hogeschool ambassadeur voor het project ‘Geef ze een tien’ van Woord en Daad. Ze trekt alles uit de kast om dit project bekendheid te geven.

ariette

Zo is ze het afgelopen jaar actief geweest om op haar stageschool leerlingen in beweging te krijgen voor kinderen in andere werelddelen. In november reist ze voor twaalf dagen af naar Nepal om bij te dragen aan het ondersteunen van leerkrachten op een school in Kathmandu. En op dit moment is ze druk met het organiseren van een bijzonder concert op een bijzondere locatie.

Ariëtte: ‘Ik vind het heel goed om buiten mijn eigen leefwereld te kijken en wat te betekenen voor anderen. Ook is het belangrijk dat Gods Woord over de hele wereld bekend wordt. Onderwijs speelt daar een belangrijke rol in. Het project “Geef ze een tien” is gericht op toerusting van leerkrachten en past daarom heel goed bij mij. Ik kan er zelf ook veel van leren.’

Volop werk

‘Je weet natuurlijk nooit hoe de toekomst eruit ziet, maar misschien wil ik na mijn studie ook wel voor langere tijd naar het buitenland om te kijken wat ik daar kan doen op dat gebied’, vertelt ze. ‘Want wat betreft onderwijsondersteuning is er in Nepal en andere landen volop werk aan de winkel. De kinderen stampen er vaak alleen lesstof en er is weinig aandacht voor sociaal-emotionele vaardigheden. Ouders vinden die vaardigheden vaak niet zo van belang.’

‘Studeren doe ik ook nog tussendoor.’

‘Geef ze een tien’ ondersteunt docentenopleidingen in onder meer Haïti, Nepal en Sierra Leone. De pabostudente zette afgelopen jaar haar stage in om ‘Geef ze een tien’ meer bekendheid te geven. Ze ontwikkelde, naast het materiaal van Woord en Daad, zelf ook nieuw lesmateriaal. Daarmee maakte ze kinderen bewust van de leefomstandigheden in andere delen van de wereld. Ook gaf ze presentaties over diverse landen en keek ze met de kinderen wat ze konden betekenen voor kinderen in die landen. Diverse acties, zoals karweitjes doen door middel van kluskaarten en een sponsorloop, waren het gevolg van haar lessen.

Ariëtte liep stage in het praktijkonderwijs en op een school voor voortgezet onderwijs. Ze maakte de school zo enthousiast dat er nu jaarlijks in de brugklas een actie op touw wordt gezet voor Woord en Daad. En dan waren er ook nog ‘kleine’ acties zoals een oliebollenactie op Driestar hogeschool, die ze samen met haar collega-ambassadeur opzette. ‘En studeren doe ik ook nog tussendoor’, zegt ze lachend.

Concert op 22 september

Op het moment dat we haar spreken is ze druk met het komende concert dat op 22 september zal plaatsvinden in de Augustijner kerk in Dordrecht, aanvang 19.30 uur. Flyers maken, sponsors zoeken, informatie verspreiden, enzovoort. De uit de middeleeuwen daterende Dordrechtse kerk is niet de minste en goedkoopste locatie. Ariëtte: ‘Je kunt wel een goedkope kerk huren, maar we willen echt iets moois bieden.’

Spreker uit Nepal

Daar gaan de uitvoerenden die avond natuurlijk ook voor zorgen. Op het programma staat een optreden van pianist Laurence Fierens, die deze avond gratis speelt en zich overigens ook inzet voor de organisatie van deze avond. Verder treden het Thoolse jongerenkoor Hananja, meisjeskoor Seba en kinderkoor Seba (beide uit Krimpen aan de IJssel) op. Lianne Ruitenbeek laat van zich horen op de dwarsfluit en er geven twee organisten acte de présence. Ook komt er een spreker uit Nepal om wat te vertellen over het project. Het exacte programma blijft nog een verrassing.

‘Sponsors hebben ervoor gezorgd dat de kosten voor het concert al grotendeels gedekt zijn. Dat betekent dat de opbrengst van de collecte geheel naar het project ‘Geef ze een tien’ gaat. Voor minder dan duizend euro doen we het niet’, besluit Ariëtte . Het concert begint om 19.30 uur.

Meer weten over het onderwijsprogramma van Woord en Daad, en de landen waarin we werken? Bezoek de Engelstalige website: http://ince.org/