Van onderweg naar ondernemer

Geplaatst op 23 januari 2018

Terug naar het overzicht

Alamu (27) is kapper in Addis Abeba, Ethiopië. In zijn salon ontvangt hij klanten voor een knipbeurt. Trots laat hij ons zijn bedrijf zien. Een paar jaar geleden zag zijn leven er heel anders uit. Veel van zijn vrienden emigreerden naar Saoedi-Arabië, op zoek naar een beter leven. Alamu had ook plannen om die kant op te gaan. Vertrekken had voor hem één nadeel: hij zou de kinderen van zijn zus niet meer zien. Die hebben hem juist hard nodig.

EYE LR 201703 HIDO Alamu _ Marien Bergsma-13

Foto: Marien Bergsma

Addis Abeba is zijn geboortegrond. Het leven was niet makkelijk. Alamu: ‘Het hoofd boven water houden is zwaar. Veel van mijn vrienden hadden plannen om te vertrekken. Een wanhoopsdaad. De berichten van mensen die emigreerden zijn niet rooskleurig. Ze hoopten vanuit het andere land geld naar de achtergebleven familie te kunnen sturen, maar dat lukt vaak niet.’ In veel gevallen zetten migranten hun laatste spaargeld in om de reis te bekostigen, hopend op een beter leven.

Springplank

Ieder jaar ronden zo’n twee miljoen Ethiopische jongeren hun opleiding af, maar slechts een klein deel vindt een passende baan. Er is wel behoefte aan goed personeel, maar de jongeren hebben vaak niet de skills die de bedrijven zoeken. Veel jongeren trekken hun conclusies en vertrekken. Eerst van het platteland naar de hoofdstad. De stad fungeert als springplank naar Saoedi-Arabië en andere landen. Alamu was al in Addis Abeba, maar veel van zijn leeftijdsgenoten komen hier op doorreis.

Training

Alamu bleef in de stad vanwege de kinderen van zijn zus. Ze zijn afhankelijk van hem, omdat zijn zus is overleden. Toch stond hij op het punt om te vertrekken. Hij zegt: ‘Het was hier sterven of ergens anders leven.’ Op dat moment bood een lokale partner van het Sterk voor Werk-project hem een opleiding aan. Deze kans greep hij met beide handen aan. Eerst volgde hij de opleiding tot kapper, vervolgens deed hij nog een cursus economie. Dat gaf hem voldoende bagage om een eigen kapperszaak te beginnen.

Gezonde onderneming

Alamu startte zijn kapperszaak met gekregen spullen. Zo’n anderhalf jaar geleden kon hij met zijn verdiende geld meer spullen kopen, zoals een nieuwe droogkap. Alamu: ‘Voorheen had ik continu zorgen over mijn inkomsten. Nu heb ik een onderneming en kan ik voor de kinderen van mijn zus zorgen.’ Hij zegt het met voldoening. ‘Ik wilde eerst vertrekken, maar nu wil ik mijn verantwoordelijkheid hier nemen.’