Aan Tafel#10 Dit doet Woord en Daad tegen voedselverspilling

Geplaatst op 3 januari 2018

Terug naar het overzicht

We zijn al een paar maanden bezig met het Aan Tafel! project om hier in Nederland duurzaam te leven en voedselverspilling tegen te gaan. Maar hoe zet Woord en Daad zich wereldwijd in voor duurzaam voedsel en tegen voedselverspilling?

AanTafel10

Waar in rijke landen het meeste voedsel wordt verspild in de laatste fase van de voedselketen (vooral bij consumenten) gaat in ontwikkelingslanden veel verloren vooraan de keten (op het veld, tijdens het transport, in de opslag). De oogstverliezen in veel ontwikkelingslanden zijn hoog. Gemiddeld gaat zo’n 30% van de oogst verloren! En daarmee dus ook het inkomen van de boeren. Daarom ondersteunt Woord en Daad projecten om verliezen tegen te gaan en om duurzame voedselproductie te stimuleren.

Oogstverliezen tegengaan in Burkina Faso

In Burkina Faso werkt Woord en Daad samen met Office de Développement des Eglises évangeliques (ODE) om oogstverliezen tegen te gaan. Dit doen ze in het project Drops for Crops, door o.a. te investeren in betere teelttechnieken, bewaarmogelijkheden en verbeterde toegang tot de markt. Zo stijgt de productie, gaat er minder oogst verloren en hebben de boer(inn)en een beter inkomen!

Duurzame landbouw in Zambia

Boeren in Chongwe, Zambia merken heel direct de gevolgen van klimaatverandering in hun dagelijkse werk. Zware regenval en droogte komt vaker voor, waardoor oogsten tegenvallen of helemaal mislukken. Samen met partnerorganisatie CHOPPA zet Woord en Daad zich in om deze boeren te trainen in duurzame landbouwmethodes. Zo gaan ze goed met de bodem om, en kunnen ze ook als er onregelmatig regen valt voldoende oogsten. Duurzaam geproduceerde gewassen zijn goed voor mens en milieu!

Drogen van groente en fruit

Een ander voorbeeld is de Impact Booster, een initiatief van Woord en Daad en ICCO. De Impact Booster helpt startende bedrijven in ontwikkelingslanden die gericht zijn om naoogst verliezen tegen te gaan en voedselzekerheid te verhogen. Een van de bedrijven is Kascade die zonnedrogers maakt om groente/fruit te kunnen drogen. In Kenia gaat zo’n 40% van de tomatenoogst van kleinschalige boeren verloren, omdat het niet goed verwerkt kan worden. Door de zonnedrogers kunnen de tomaten gedroogd worden, bijvoorbeeld om er ketchup van te maken!

Lobbyen tegen voedselverspilling

Woord en Daad zet zich in om voedselverliezen in ontwikkelingslanden en voedselverspilling in het Westen tegen te gaan door politieke lobby in de Tweede Kamer. In het project Building Change houden de lobbyisten van Woord en Daad samen met partners de politiek scherp om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN te halen. Een van die doelen is om in 2030 voedselverspilling gehalveerd te hebben.

En jij?

Heb jij nog goede tips om voedselverspilling tegen te gaan? Wil je een van de projecten van Woord en Daad steunen? Mail ons op aantafel@woordendaad.nl

Beeldmerk%20Aan%20Tafel%20.png


Op de hoogte blijven