Aan Tafel#12 Iets nieuws onder de zon

Geplaatst op 2 februari 2018

Terug naar het overzicht

Op het moment dat je dit leest is er een aantal Aan Tafel! ambassadeurs van Woord en Daad op bezoek in Burkina Faso. We hopen met eigen ogen te zien wat de samenwerking van Woord en Daad en de lokale partners daadwerkelijk betekent voor de mensen in de projecten; dat er hulp en hoop is voor onder andere de boerinnen in Burkina Faso.

AanTafel12

Geschreven door Aan Tafel! ambassadeur Caroline Voorwinden

Door de kennis en expertise van Woord en Daad i.s.m. boerencoöperatie ASMPY is er daadwerkelijk ‘Iets nieuws onder de zon’ voor de boerinnen die deelnemen aan het project ‘Drops for Crops’. Door hun eigen land te verbouwen in een veranderend (lees: droog!) klimaat en zoveel mogelijk het verlies van de oogst tegen te gaan, hebben de aangesloten boerinnen een inkomen om hun kinderen naar school te laten gaan en voor hun gezin te zorgen. En ja, we hopen hen deze reis ook zeker te bezoeken. U kunt de ervaringen van de ambassadeurs deze week hier dagelijks volgen.

Voedselverspilling en het klimaat

Het effect van voedselverspilling op de verandering van het klimaat is wereldwijd merkbaar. Dat is dan weer ‘Niets nieuws onder de zon’. Al jaren is er vanuit overheid, onderwijs en bedrijfsleven aandacht voor het terugdringen van voedselverspilling!

Ben je nieuwsgierig welke informatie en tips er zoal online te vinden zijn? Check eens volgende websites en ontdek wat jou helpt en inspireert om iedere dag weer opnieuw te kiezen voor een duurzame levensstijl J En blijf deze Aan Tafel! berichten volgen, want we dagen je dit jaar nog uit voor een challenge om alle tips één week lang in praktijk te brengen!

Veel tips op het voedingscentrum

Het voedingscentrum heeft een prachtige site met heel veel tips:

  • Slim kopen: tips over boodschappenlijstjes, etiket lezen, voorraadkast checken
  • Slim koken: tips over de juiste porties, vitaminebehoud, en recepten en ideeën
  • Slim bewaren: check hier hoelang en waar je producten kan bewaren

Verspilling ‘van grond tot mond’

Ben jij benieuwd wat er bijvoorbeeld bij de voedselproducenten, de verwerkers en de supermarkten voor initiatieven worden genomen om verspilling tegen te gaan? Deze infographic geeft weer wat de belangrijkste oorzaken zijn van voedselverspilling ‘van grond tot mond’ en hoe de verspilling drastisch is te reduceren. Op de site van Wageningen Universiteit vind je in begrijpelijke taal(!) een schat aan nieuws en achtergrondinformatie.

Feiten over voedselverspilling

Houd je van cijfers, wil je weten hoeveel we weggooien, welke producten het meest verspild worden en hoeveel geld of CO2 daarmee verloren gaat? Hebben campagnes zover al resultaat gehad? Feiten en cijfers over de omvang van verspilling vind je hier:

De Aan Tafel! ambassadeurs zetten zich een jaar in voor Woord en Daad en het Aan Tafel! project om voedselverspilling in Nederland te verminderen en zo bij te dragen aan een duurzame wereld. Hier kan je de ambassadeurs volgen. Komende tijd worden deze Aan Tafel! berichten door de ambassadeurs geschreven. Via het formulier op deze pagina kan je je hiervoor aanmelden!

 comments powered by Disqus Op de hoogte blijven