Aan Tafel#14 Water besparen doe je zo…

Geplaatst op 28 februari 2018

Terug naar het overzicht

In reclames zien we regelmatig de oproep om minder water te gebruiken en kinderen wordt al op jonge leeftijd geleerd dat de kraan dicht moet blijven tijdens het tandenpoetsen. Maar komt het water dat wij gebruiken eigenlijk wel altijd uit de kraan?

AanTafel14

Nederland is dan wel een nat kikkerlandje, toch zijn we onderdeel van het wereldwijde probleem van de waterschaarste. De VN heeft voorspeld dat er in 2025 zeker 1.8 miljard mensen in landen of gebieden leven waar te weinig water is. Het probleem is wereldwijd nogal ongelijk verdeeld. Wij Nederlanders gebruiken per persoon zo’n 100-200 liter water per dag voor (af)wassen, toilet doorspoelen, douchen, koken en drinken. Dit lijkt heel normaal maar een op de vijf mensen in ontwikkelingslanden heeft geen toegang tot schoon drinkwater.

Dit weten veel mensen niet

Bijna de hele watervoedselafdruk van Nederlanders (95%) ligt buiten Nederland. Wij drinken als bewoners van een regenachtig land water uit verre, droge gebieden. Dat heeft te maken met de productie van ons voedsel en drinken. Voor het maken van een liter frisdrank is zo’n honderd liter water nodig, want de productie van suiker kost veel water. In dit Aan Tafel! bericht schreven we al dat vlees eten ook veel water kost, onder andere door de productie van veevoer. Een biefstukje kost wel 3.000 liter! De gevolgen hiervan zijn bij ons nu niet merkbaar, maar bij de lokale bevolking in die droge gebieden des te meer.

Tijd voor actie!

Om serieus water te besparen is dus meer nodig dan korter douchen. Met deze tips kan je wel 1,000 liter water per maaltijd besparen!

  • Kies voor biologische producten
  • Eet minder vlees
  • Gooi minder voedsel weg
  • Eet lokaal en seizoensgebonden

En laat je toch vaak de kraan lopen tijdens het tandenpoetsen? Dan is hier een leuk gadget: de WaterSaver! Het bedrijf EVO, opgestart door 8 gedreven studenten, heeft de WaterSaver ontwikkeld. Deze kunststof dop kan je makkelijk in je kraan plaatsen waardoor je 50% minder water gebruikt. Per verkocht product (online te bestellen) gaat 10% naar een project van Woord en Daad in Ethiopië. In dit project krijgen mensen toegang tot schoon drinkwater én training om watervoorzieningen te onderhouden. Dubbel duurzaam dus!

Wil je meer inspiratie?

We delen elke twee weken een Aan Tafel! bericht met leuke tips en recepten over duurzaam voedsel en het tegengaan van voedselverspilling. Wil je een seintje bij een nieuw bericht? Laat je naam en e-mailadres achter via het formulier op deze pagina en draag jouw steentje bij aan een duurzamer wereld!


Op de hoogte blijven