Aan Tafel#17 Een schoffel onder de arm en een mand verse groenten

Geplaatst op 12 april 2018

Terug naar het overzicht

Jarenlang was het hebben van een moestuin een beetje burgerlijk, maar inmiddels is het helemaal hip. Kijk maar naar het succes van de moestuintjes van de Albert Heijn. Je mag zeker weer gezien worden met rubberlaarzen aan, een schoffel onder je arm en een mand vol vers geoogste groentes en fruit!

AanTafel17

Zelf kweken is erg duurzaam omdat het voedsel geen ‘voedselkilometers’ heeft gemaakt per boot, vliegtuig of vrachtwagen. En goed voor het milieu is vaak ook goed voor onze medemens ver weg, dat kan je hier teruglezen!

De lente is volop begonnen! Tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan in de tuin of op je balkon! Hier volgen de stappen bij het starten van een moestuin(tje):

Stap 1

Zoek een plekje in de tuin, of maak wat ruimte vrij op het balkon voor je moestuin. Het is belangrijk dat de plek zo’n 6 uur zon per dag krijgt en een beetje beschut ligt.

Stap 2

Maak de plek vrij van onkruid, wortels of rommel. Voeg wat compost of potgrond toe om de bodem rijker te maken. Maak op het balkon een grote moestuinbak, bijvoorbeeld van een vierkante meterbak, en vul deze met potgrond.

Stap 3

Denk na over wat je wilt groeien en koop zaden. Als beginner zijn groentes als sla, radijsjes, courgette en andijvie makkelijk. De gevorderde moestuinier waagt zich aan komkommers, meloenen en pastinaken. Naast groentes kan je natuurlijk ook fruit, kruiden en bloemen kweken!

Stap 4

Maak een plattegrond van de tuin en ga zaaien! Kijk goed op de zakjes van de zaden, wanneer je kan zaaien, hoe diep en hoeveel ruimte de planten nodig hebben. Radijsjes zaai je redelijk dicht op elkaar op rijtjes terwijl een courget al gauw een vierkante meter per plant nodig heeft!

Stap 5

Ga regelmatig naar je moestuin, om onkruid te verwijderen en als het erg droog is te begieten. Begieten doe je het beste in de ochtend of avond, niet overdag bij felle zon. Houd je tuin goed in te gaten, voor je het weet kan je oogsten!

Veel kweek-plezier gewenst!

Heb jezelf een goede tip of wil je reageren? Wat kunnen we doen om duurzamer met ons voedsel om te gaan of voedselverspilling tegen te gaan? Mail ons op aantafel@woordendaad.nl

Beeldmerk%20Aan%20Tafel%20.png

 


Op de hoogte blijven