Christelijk Noodhulpcluster in actie voor Sulawesi

Geplaatst op 2 oktober 2018

Terug naar het overzicht

Het Christelijk Noodhulpcluster (bestaande uit Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA) komt in actie voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami op Sulawesi. Inmiddels is het officiŽle dodenaantal 1,948 en 2549 ernstig gewonden en 190.000 mensen zijn in directe nood. Ook worden er nog ruim 800 mensen vermist. Huizen, wegen en gebouwen zijn zwaar beschadigd.

Chaos in IndonesiŽ na aardbevingen en tsunami

Wat zijn de gevolgen?

De impact van deze tsunami is nog steeds niet helemaal in zicht. Er komt dagelijks nieuws vrij over deze verschrikkelijke ramp. De grootste gevolgen zijn te zien in: beschadiging en verwoesting van huizen en gebouwen, groot te kort aan voedsel i.v.m. sluiting van veel winkels en verloren voedselvoorraad, gebrek aan schoon drinkwater en het verliezen van een stabiel inkomen.

Wat gebeurt er op dit moment?

Op Sulawesi en Lombok wordt momenteel weer geprobeerd het gewone leven te hervatten. Veel hulpverleners en werkers zijn bezig om het puin te ruimen, medische hulp te verlenen en de schade op te maken. Ziekenhuis-tenten worden opgericht en families zijn op zoek naar hun geliefden. Daarnaast proberen mensen weer het werk te hervatten. Hoe krachtig klinkt deze opmerking van een hulpverlener op Sulawesi “ik doe alles om mensenlevens te redden, mijn roeping is groter dan mijn angst bij het zien van zoveel doden en gewonden”.

Welke hulp bieden we?

Wij bieden hulp via internationale en lokale partnerorganisaties die ter plekke het gebied kennen. Om de juiste hulp zo goed mogelijk te regelen en samen te werken wordt momenteel afgestemd wat de beste hulp is voor Indonesië met welke partnerorganisaties. Door de duidelijke rol van de overheid zal ook goed moeten worden afgestemd welke hulp er verleend kan worden. De hulp zal onder meer bestaan uit: zorgen voor onderdak, schoon drinkwater, voedsel, werk en inkomen en psychosociale hulp. Woord en Daad wil zich ook op Sulawesi richten op weerbaarheid van de dorpen. Dat betekent hulp die focust op ‘mens en mentaliteit’, omgeving en economie en een lange-termijn aanpak.

 

Ja, ik wil helpen bij het project Noodhulp IndonesiŽ

  • 1. Donatie


Op de hoogte blijven