Een functionerende en zelfstandige watersector in EthiopiŽ, is dat mogelijk?

Geplaatst op 10 oktober 2017

Terug naar het overzicht

Vanaf april 2015 steunt Woord en Daad een prachtig waterproject in EthiopiŽ. Dankzij de steun van AFAS Foundation konden we in de eerste fase van het project met mooie resultaten komen.

DSCF7413

Hoe zat het ook alweer?

Het begon met een onderzoek van de ontwikkelingsorganisatie SNV in Ethiopië. Alle bestaande, niet-werkende watersystemen werden in kaart gebracht. En dat waren er nogal wat, zo bleek. Bijna 20 procent van alle watervoorzieningen (pomp, put) functioneerde niet naar behoren, onder meer omdat benodigde reparatiematerialen niet voorradig waren. Het kon daardoor wéken duren voordat een pomp weer gerepareerd was.

Dat moest anders en dankzij het project zijn vier ondernemingen gestart die aan de slag gingen als onderhoudsmonteurs voor de watervoorzieningen. En ook in de andere ‘schakels’ werd voorzien, bijvoorbeeld door te werken aan voldoende voorraad, in samenwerking met de lokale overheden. Lokale watercomités beheren de dagelijkse gang van zaken rondom de watervoorziening in een dorp. Zij werden bijgeschoold in deze werkzaamheden en verrichten nu het kleinschalige onderhoud. Voor het grotere onderhoud en reparaties, zijn de bedrijven aan zet.

En, werkt het?

Ja, het blijkt een groot succes te zijn. Drie van de vier bedrijven zijn nu al bekwame dienstverleners geworden, het derde bedrijf kampt nog met opstartproblemen maar zal zich ook ontwikkelen tot volwassen speler. De medewerkers van de bedrijven zijn opgeleid tot bekwame technici. Ze kunnen terugvallen op medewerking van de overheid en een voorraad materialen die op peil is. Lokale comités signaleren problemen, de monteurs repareren binnen drie dagen. Een ongekende verbetering voor dorpen die eraan gewend waren dat de pomp het soms zeven weken lang niet deed. Inwoners van de dorpen zijn nu ook bereid te betalen voor deze dienstverlening. De comités zien een stijging van hun inkomsten. Zo sparen ze voor bekostiging van het grotere onderhoud door de ondernemers. Win-win dus!

Hoe nu verder?

Samen met AFAS Foundation zijn we een vervolgproject gestart, met als doel de gehele Tigray-regio van goede watervoorzieningen te voorzien en de watersector zelfstandig te maken. Zo’n 960.000 mensen zullen daarvan profiteren. Een resultaat om bijzonder trots op en dankbaar voor te zijn!


Op de hoogte blijven