Lobbyen voor duurzame ontwikkeling tijdens topconferentie VN

Geplaatst op 5 juli 2017

Terug naar het overzicht

Volgende week reist Gerjan Agterhof naar een topconferentie van de Verenigde Naties in New York, een conferentie die in het teken staat van de Sustainable Development Goals (SDG’s, Duurzame Ontwikkelingsdoelen). Een unieke kans om te pleiten voor maximale inzet voor duurzame ontwikkeling.

Lobbyen voor duurzame ontwikkeling

Duizenden mensen, waaronder vele tientallen ministers zullen tijdens dit High Level Political Forum met elkaar spreken over de voortgang van de SDG’s. Namens Partos, de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking, vertegenwoordigt Gerjan de Nederlandse maatschappelijke organisaties.

Kritische feedback

Dat Partos in New York aanwezig is, heeft alles te maken met de inzet van Partos (in samenwerking met Woord en Daad en Foundation Max van der Stoel) voor de jaarlijkse SDG-rapportage, waarin de regering aan het parlement verantwoordt wat ze aan de realisatie van de SDG’s heeft gedaan. Gerjan: ‘Deze rapportage wordt vanaf dit jaar elk jaar naar de Tweede Kamer gestuurd en het unieke is dat er vanuit verschillende delen van de samenleving aan bijgedragen is. Partos heeft vanuit maatschappelijke organisaties een bijdrage geleverd. Er staan dus ook verschillende meningen in. Want vanuit Partos hebben wij kritisch feedback geleverd op de inzet van de Nederlandse overheid. Dat maakt deze rapportage specialer dan veel andere rapportages die, vanuit de overheid, naar de Tweede Kamer gestuurd worden.’

Presentatie

Eens per vier jaar rapporteert de Nederlandse overheid ook op VN-niveau over haar inzet voor de SDG’s; dat zal plaatsvinden tijdens de aanstaande conferentie. Ministers van Nederland en Curaçao zullen, met de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger, een presentatie geven van circa een kwartier. De Nederlandse delegatie is breed samengesteld; niet alleen ambtenaren, maar ook vertegenwoordigers van de andere betrokken partijen zijn uitgenodigd. Waaronder dus Partos, in de persoon van Gerjan Agterhof (tevens politiek adviseur bij Woord en Daad).

Mooie kans

Welke kansen ziet Gerjan dankzij zijn aanwezigheid? Gerjan: ‘Allereerst wil ik het Nederlandse maatschappelijk middenveld presenteren. Ik zie mijn aanwezigheid als een kans om in contact te komen met Nederlandse ambtenaren. Een lobbykans dus. Daarnaast vind ik het heel leuk en leerzaam om kennis op te doen van het beleid van andere landen inzake de SDG’s.’

Gerjan blogt over zijn reis via de website van Partos. www.partos.nl.

Meer info over de Sustainable Development Goals, zie sdgNederland.nl


Op de hoogte blijven