Tyfoon Filipijnen: schade projectgebied beperkt dankzij noodhulp afgelopen jaren

Geplaatst op 19 december 2017

Terug naar het overzicht

Tyfoon Kai Tak zorgt voor schade op Oost-Samar. Duizenden mensen zijn geŽvacueerd. Dankbaar zijn wij dat de huizen die twee jaar geleden gebouwd zijn na de noodhulpactie van het Christelijk Noodhulpcluster (waar Woord en Daad deel van uitmaakt) overeind zijn gebleven.

Schade na tyfoon Kai Tak Filipijnen (beeld: AFP)

Beeld: AFP

Afgelopen zaterdag en zondag heeft de cycloon Kai Tak op de Filipijnen voor schade gezorgd op het eiland Oost-Samar. Deze storm met heftige regens en wind veroorzaakte overstromingen en schade aan huizen. Dertig mensen zijn door deze heftige storm omgekomen en 90.000 mensen zijn geëvacueerd.

Reddingsactie

Op het eiland Oost-Samar heeft jaren geleden, in 2014, de verwoestende ramp plaatsgevonden met de storm Haiyan. Deze storm kostte duizenden het leven. Op dit eiland heeft Woord en Daad na deze ramp verschillende noodhulpprojecten gedaan; waaronder huizenbouw en bouwen van multifunctionele gebouwen. De mensen in Giporlos zijn afgelopen weekend geëvacueerd naar deze gebouwen. Zoals het er nu naar uitziet zijn de stevige huizen, die na de ramp met de hulp van Woord en Daad gebouwd zijn, overeind gebleven en kunnen de mensen weer terug naar hun woning. In dit gebied heeft een team van vijf mensen twee vissers in nood geprobeerd te redden. Onze partnerorganisatie AMG Filipijnen heeft ons meegedeeld dat één van de reddingswerkers in het dorp terug is gekomen, twee zijn er vermist en twee van hen zijn omgekomen tijdens de reddingsactie. Wij leven mee met de nabestaanden van deze heldhaftige mannen die hun leven hebben gegeven.

Mensen gespaard

Het dorp Dolores is ook getroffen door de storm. Dit dorp was voor de grote ramp in 2014 gelegen aan een rivier op een kwetsbare plaats. Om dit dorp een betere en veilige plek te geven is het dorp destijds verplaatst naar een hoger gelegen gedeelte een paar kilometer verder op in het land. De oude plek van het dorp staat nu helemaal onder water. Op de nieuwe plek kunnen de mensen wonen in hun stevige huizen en is er geen schade. We zijn heel dankbaar dat God deze mensen gespaard heeft en dat de noodhulp van de afgelopen twee jaar hier op dit eiland ervoor gezorgd heeft dat de schade beperkt is gebleven.


Op de hoogte blijven