D.V. do 7 maart 2024
Afrika: partner of prooi?

Brussel draait op volle toeren om Europa voor te bereiden op de toekomst. Minder afhankelijk van de rest van de wereld, meer zelfvoorzienend – of het nu gaat om energie, mobiliteit of AI. Productie en consumptie moeten in rap tempo verduurzamen. De gevolgen van die transities zijn merkbaar: voor Europese burgers, én voor burgers in het Zuiden.

Om maar een voorbeeld te noemen: je hebt kobalt en lithium nodig om accu’s te kunnen maken. Daarvoor kijken we naar landen als Congo, Argentinië, Zuid-Afrika. Onze toegenomen behoefte aan grondstoffen leidt tot intensivering van mijnbouw. Met alle gevolgen die daaraan verbonden zijn. Voor mensen, voor gemeenschappen, voor het milieu. Hoe kunnen we onze transities op een verantwoorde manier vormgeven? Hoe beperken we de negatieve invloed op mens en milieu? En wat kan Brussel daaraan doen? 

Bezoek aan Eurofracties ChristenUnie en SGP

Op donderdag 7 maart organiseren Woord en Daad en de Eurofracties van ChristenUnie en SGP een bezoek aan Brussel. We brengen een bezoek aan het Europees Parlement en gaan daar in gesprek met Europarlementariërs Anja Haga (CU) en Bert-Jan Ruissen (SGP). Uiteraard zitten een rondleiding door het parlementsgebouw en een bezoek aan de plenaire zaal ook in het programma. In de middag brengen we een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, vlakbij Brussel, waar van alles is te zien en te beleven rond de complexe relatie tussen het Belgische koninkrijk en het voormalige wingewest Congo. Een gids leidt ons door het museum. 

Waarom mag je deze dag niet missen?

  • Gelegenheid om kennis te maken en in gesprek te gaan met Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen en Anja Haga
  • Uniek inkijkje in het Europees Parlement in Brussel, waar iedereen zich klaarmaakt voor de Europese verkiezingen in juni a.s.
  • Bezoek aan één van de meer indrukwekkende musea van België
  • Verdieping op het verband tussen verduurzaming, mijnbouw, mensenrechten en milieu
  • Kennismaking met het werk van Woord en Daad in Brussel

Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 28 februari.

Met medewerking van:

Anja Haga

Europarlementariër ChristenUnie

Bert-Jan Ruissen

Europarlementariër SGP

Praktische informatie:

Wat:

Bezoek Europees Parlement in Brussel en Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren

Wanneer:

Deo volente donderdag 7 maart 2024

Programma:

07.00 – 18.30 uur
Vertrek om 07.00 uur uit Dordrecht, verwachte terugkomst rond 18.30 uur in Dordrecht.

Alle info op een rij

Dagprogramma

Om 07.00 uur vertrekken we vanuit Dordrecht naar Brussel waar we van 10.00 – 12.30 uur een bezoek brengen aan het Europees Parlement en in gesprek gaan met Anja Haga (CU) en Bert-Jan Ruissen (SGP). Natuurlijk is een rondleiding door dit imposante gebouw ook een onderdeel van het programma! Na dit bezoek vertrekken we met de bus naar Tervuren voor een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. De verse, biologische lunch nuttigen we in de bus naar Tervuren.

In het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika staan gidsen voor ons klaar die ons in 1,5 uur rondleiden en de highlights van het indrukwekkende museum laten zien. We vertrekken rond 16.00 uur weer richting Dordrecht waar we rond 18.30 uur aankomen.

Voor versnaperingen tijdens de reis wordt gezorgd. Wel willen we je vragen je eigen (hervulbare) flesje water mee te nemen.

Opstapplaats bus

De bus naar Brussel arriveert om 06.45 uur op station Dordrecht (je kunt hier goed parkeren). Uiterlijk 07.00 uur vertrekken we naar Brussel. Aan het eind van de dag zet de bus ons weer af op dezelfde plek in Dordrecht.

Let op: bij voldoende animo maakt de bus een extra stop op station Bergen op Zoom. Wil je gebruikmaken van deze opstapplaats, geeft dat dan aan in het aanmeldformulier. We informeren je tijdig of er voldoende vraag naar deze optie is om dit door te laten gaan.

Kosten excursie

Deze volledig verzorgde dag bieden we aan voor € 49,50. De reis, versnaperingen onderweg, het bezoek aan het Europees Parlement, de lunch en de entree voor het museum zijn daar allemaal bij inbegrepen. Na aanmelding ontvang je een betaalverzoek per e-mail. Dit bedrag is niet-restitueerbaar.

Voor studenten geldt een speciaal tarief van € 39,50.

Reis je met eigen vervoer naar Brussel? Dan betaal je € 15 minder. Dit wordt automatisch verrekend in het betaalverzoek wat je ontvangt.

Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 28 februari.

Meld je hier aan:

Let op: gebruik voor iedere aanmelding een uniek e-mailadres.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring