fbpx

Agrarische ontwikkeling in Tsjaad

Bouwen aan gemeenschappen in Tsjaad

Woord en Daad en de lokale partner PCAR werken samen aan een integrale en duurzame verbetering in het levensonderhoud van de gemeenschappen in Loug-Chari, Tsjaad. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de lokale kerken. Boeren krijgen ondersteuning, worden gestimuleerd om zich te organiseren en krijgen training. Zodat hun productie kwalitatief en kwantitatief verbeterd en hun boerenbedrijf winstgevend wordt.

Voor dit project zijn geen fondsen meer nodig, u kunt voor dit project niet meer doneren. We houden u via deze pagina wel graag op de hoogte van nieuwe vorderingen in het project. Andere agrarische projecten kunt u nog wel steunen!

Zwarte goud brengt geen welvaart

In 2003 kwam de olieproductie in het land op gang, maar de lokale bevolking profiteert nauwelijks van de rijkdom die het ‘zwarte goud’ met zich meebrengt. Zo’n 40% van de kleine 16 miljoen inwoners leeft onder de armoedegrens. Ook in Tsjaad is corruptie een veel voorkomend probleem.

Ondertussen leeft de bevolking in armoede. Tsjaad staat op positie 186 in de Human Development Index. Daarmee staat het land onderaan deze ranglijst die 189 landen telt. In combinatie met een relatief jonge bevolking, meer dan de helft van de Tsjadiërs is jonger dan 25 jaar, staat het land voor een enorme uitdaging.

Bouwen aan boerengemeenschappen

De gemeenschappen in Loug-Chari zijn arm. De hoofdstad Ndjamena ligt enkele honderden kilometers naar het noordwesten. De lokale partnerorganisatie ondersteunt de boeren door hen te trainen in nieuwe landbouwmethoden. Daardoor stijgt de oogst. Ook worden er trainingen gegeven in compost maken, waardoor de boeren niet meer afhankelijk zijn van kunstmest.

Een blijvende verandering in het leven van de boeren en hun families is alleen mogelijk als ze toegang hebben tot de lokale markt. Door de oogst te verkopen kunnen de boeren geld verdienen om in hun onderhoud te voorzien. De afgelopen jaren hebben we daarin de eerst stappen gezet en daar willen we die komende jaren mee door gaan. Daarnaast wordt de businesscase voor de boeren verder ontwikkeld en krijgen boeren toegang tot microkrediet om een investering te doen in hun bedrijf.

Projectgebied

Bijen verjagen olifanten

Sinds 2016 is de populatie olifanten in Tsjaad snel gegroeid. Dat is het resultaat van een succesvol anti-stroperijcampagne van de regering. Een succesverhaal met een schaduwzijde, want hoewel het aantal olifanten weer stijgt, heeft dat negatieve gevolgen voor de gemeenschappen. In 2016 werden in één nacht 184 hectare oogst vernietigd door de hongerige olifanten. In een andere regio ging 230 hectare maniokoogst verloren. Daarom startten we in 2017 een pilot met bijen. De kleine insecten moesten de dikhuiden op afstand houden.

De bijenkasten bleken een groot succes. Sinds de installatie van de kasten hebben de olifanten geen schade meer veroorzaakt bij deze dorpen. Voor de olifanten was de eerste ervaring met de bijen minder plezierig. De van nature nieuwsgierige dieren worden aangetrokken door veranderingen. De bijenkasten werden dan ook geïnspecteerd door de dikhuiden, maar daarmee trokken ze ook de bijen aan.

Honing is daarnaast een geliefd product dat een goede prijs oplevert voor de imkers. Het goudgele vocht wordt niet alleen gebruikt voor consumptie maar ook verwerkt in cosmetische artikelen. Een liter honing brengt 3.000 CFA (4,50 euro) op. Een goed gekoloniseerde bijenkast levert tussen de 5 en 20 liter honing op voor de imker. Een bijkomend positief effect van de bijenkasten is te zien op de velden van de boeren. De opbrengst van het land is gestegen dankzij de bijen. Deze insecten spelen een belangrijke rol in de bestuiving van gewassen.

Nieuws uit het project

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen