Uitdagingen
Hoewel er hard gewerkt is was het eerste projectjaar niet gemakkelijk. Drie uitdagingen zorgden voor vertraging en zelfs noodsituaties.
Ten eerste was er veel politieke instabiliteit in Ethiopië. Spanningen tussen bevolkingsgroepen laaiden verschillende keren op, met een piek na de dood van een geliefde protestzanger. Onder de huidige president is het politieke klimaat opener, waardoor etnische groepen zich meer zijn gaan profileren. Onder meer in het projectgebied, de regio Oromia, was er sprake van gevaarlijke situaties en oplaaiend geweld. Op het moment is de situatie gelukkig weer rustiger.
Een tweede uitdaging waren de overstromingen langs de Awash Rivier. Op deze interactieve kaart ziet u hier beelden van. Door heftige regenval vanaf eind juli, onstonden overstromingen. Heel veel mensen verloren hun huis, vee en/of oogst en alleen al in ons projectgebied sloegen zo’n 20,000 mensen op de vlucht.
Tot slot is het project geraakt door Covid-19 en de daaropvolgende lock-down. De uitdaging waar wij ons in Nederland het best in kunnen inleven. In Ethiopië waren 64,000 bevestigde corona-gevallen en zo’n 1,000 geregistreerde doden, waarmee het land op de vierde plek staat in Afrika. Sinds 10 september is de nood-situatie opgeheven en mag er weer gereisd worden. De Ethiopische partners kunnen dus weer naar het projectgebied reizen, maar reizen vanuit Nederland liggen nog steeds stil, wat het werk vertraagd.
Deze uitdagingen hebben er verschillende malen voor gezorgd dat het projectgebied niet bereikbaar was. Daarnaast hebben de projectpartners noodhulp gegeven, waarbij de doorgang van het project minder prioriteit had. U kunt zich voorstellen hoeveel impact dit heeft gehad op de projectpartners en het project. Toch zijn we blij dat er ondanks de uitdagingen toch veel door is gegaan zoals u in deze rapportage leest.