Dinsdag 6 oktober
Deze week staan we stil bij lekker en duurzaam eten. Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Deze zin uit het Onze Vader staat centraal in de Bijbelstudie van Rina Molenaar, directeur-bestuurder van Woord en Daad. Weten (onze eigen) kinderen of buurkinderen, nichtjes en neefjes eigenlijk wel waar die boterham op hun bord vandaan komt? En maakt het nog uit waar je woont, in de stad of op het platteland?
Rina deelt met ons een mooi voorbeeld waarbij ze met een groepje stadskinderen discussieert over de vraag waar hun eten vandaan komt. ‘Onlangs sprak ik met een groep kinderen die in de binnenstad van Dordrecht wonen en niet gewend zijn om naar een kerk te gaan. Aan de hand van een tas boodschappen startten we een gesprek over de herkomst van ons voedsel. ‘Waar komen deze boodschappen vandaan?’, was mijn vraag. ‘Uit de winkel!’, klonk eensluidend het antwoord. ‘Hoe komt het in de winkel?’ ‘Uit een grote kast achterin de winkel?’ ‘Maar… hoe komt het in die kast?’ ‘Uit een fabriek’, zei één van hen. ‘Hoe werkt dat dan?’
De hersenen kraakten. Dan het verlossende antwoord van Martha, die wel doorhad dat de juffen een bepaalde kant op wilden. ‘Volgens mij doet God een magische truc en zo krijgen we eten!’ zei ze opgetogen.’ Weten of de kinderen uiteindelijk dichterbij de werkelijkheid uitkwamen? Lees hier verder.
God zorgt dus voor ons eten. Goed om hier ook met (onze eigen) kinderen bij stil te staan!
Duurzaam fruit
Gisteren hadden we het over groenten in het seizoen. Vandaag wat tips over duurzaam fruit. Want wat koop je nu het beste? Een onderzoeksteam van de Volkskrant heeft het uitgezocht.
Je kunt het hele jaar het beste kiezen voor Nederlands fruit zoals appels en peren. In het seizoen zijn aardbeien, rode bessen en kersen lekker en goed voor de aarde. Ook citrusvruchten, bananen, ananas, mango en kiwi’s zijn een goede keus. Dat klinkt misschien gek, maar deze groeien in het land van herkomst overvloedig en komen hier per boot of vrachtauto, dat is veel beter dan vliegen. Fruit dat je beter kunt vermijden is zacht fruit dat niet in het seizoen is, zoals frambozen, blauwe bessen, aardbeien, bramen en voorgesneden tropisch fruit in plastic bakjes. Zulk fruit wordt in de koude maanden altijd ingevlogen en heeft een grote klimaatbelasting.
Fair trade
Als je fruit koopt en je kunt kiezen voor fair trade, is dat zeker aan te raden. Dan weet je dat mensen in de landen waar het geproduceerd wordt, zoals de boeren in Sierra Leone waar we deze week aandacht voor vragen, een eerlijk loon krijgen. Morgen meer tips over alle keurmerken!
Bak een mango square!
Bakfan? Kijk snel naar Tineke Baaij, eigenares van The Square Factory. Zij is voor ons de keuken ingedoken om met eerlijke mango’s een heerlijke square te bakken! Het recept en de video vind je hier.
Zelf ook je schort aangetrokken? Deel een foto van jouw eigen square, gebakken met eerlijk fruit, met de hashtag #lekkerduurzaamwd en inspireer zo anderen!
Lekker duurzaam!
Van D.V. 5 t/m 10 oktober 2020 organiseert Woord en Daad de Week van de Duurzaamheid met als thema: Lekker duurzaam! We nemen een duik in de mango- en ananasproductie in Sierra Leone en inspireren je om te kiezen voor lekker, duurzaam en fairtrade voedsel. Doe je ook mee?