De zon staat hoog aan een wolkeloze hemel. Het kwik is tot boven de 40 graden gestegen. Een warme, droge wind biedt nauwelijks verkoeling. Enkele gedrongen bomen bieden nauwelijks schaduw. Netjes in rijen geplant trotseren de okra- en watermeloenplanten van boer Saleh Youssouf de hitte. Okra steekt fier de lucht in en watermeloenen zo groot als een voetbal liggen stevig op de droge, stoffige grond. De jonge ondernemer specialiseerde zich in de teelt van okra en watermeloenen in het droge seizoen.
‘Ik verbouw deze twee gewassen, omdat er veel vraag naar is in de markt. Okra en watermeloen zijn heel populair,’ vertelt Saleh (26 jaar). Gekleed in hagelwitte kleding en met een tulband om zijn hoofd ter bescherming tegen de zon toont hij zijn akker. ‘Ik verkoop de okra en watermeloen aan klanten op markten hier in de omgeving. Iedereen eet deze producten.’ Dat deel van de oogst dat een te lage kwaliteit heeft voor de handelaren, verkoopt Saleh tegen een lage prijs aan gezinnen in de omgeving van zijn akker. Soms geeft hij deze gewassen weg aan buren die het financieel lastiger hebben.
Kennis van landbouw
Saleh studeerde landbouw. In eerste instantie vond hij een baan. Na twee jaar in loondienst, besloot hij een eigen bedrijf te starten. ‘Ik ben gelukkig met mijn werk,’ vertelt de jonge boer. Hij zet al zijn kennis in om goede oogsten te halen. Zaad koopt hij op de markt in N’djamena. Daar selecteert hij alleen geïmporteerde zaden. De okra-variëteit die hij verbouwt biedt al na 45 dagen een eerste oogst. Dat is veel sneller dan de traditionele variëteit.
Ook kiest hij er bewust voor om in de droge maanden okra en watermeloen te verbouwen. Het droge seizoen in Tsjaad is droog en heet. Alleen boeren die hun akker kunnen irrigeren kunnen in deze maanden gewassen verbouwen. Daardoor zijn de prijzen voor groenten en fruit in deze maanden hoger dan in de regenperiode.
Irrigatie
Saleh investeerde in een waterpomp op zonne-energie. De pomp levert voldoende water om 1 hectare te irrigeren. In totaal telt Salehs akker 3 hectare. Helaas levert de pomp niet genoeg water om de volledige akker te kunnen bewerken. Op een andere locatie is hij bezig om nog 5 hectare te ontginnen. Daar wil hij ook een waterpomp installeren, zodat hij in de droge maanden okra en watermeloen kan oogsten.
In 2021 volgde Saleh de life skills en ondernemerschapstraining van Job Booster. De jonge ondernemer betaalde Job Booster voor deze ondersteuning. Samen met lokale organisaties ondersteunt Woord en Daad jonge ondernemers om succesvol een bedrijf te starten. De meeste jongeren hebben, net als Saleh een studie gevolgd, maar kennis over ondernemen hebben ze onvoldoende. Job Booster ondersteunt hen bij het schrijven van een ondernemingsplan. Na de trainingen worden de jongeren begeleidt door een coach. Deze ervaren ondernemer ondersteunt de jongeren met praktische tips.
‘De ondersteuning van Job Booster is heel waardevol,’ vertelt de jonge ondernemer. Wel blijft de toegang tot financiën een uitdaging waar hij graag meer ondersteuning op krijgt. Zoals veel jonge ondernemers kan Saleh lastig een lening krijgen om investeringen te doen. Daardoor kon de jonge boer bijvoorbeeld geen grotere waterpomp aanschaffen waarmee hij zijn volledige akker kan irrigeren. Dat remt de ondernemers in hun groei. Job Booster probeert in samenwerking met lokale banken deze jongeren toch een lening te bieden voor investeringen.
Minimum loon
Saleh heeft twee medewerkers in dienst. Zij verdienen zo’n 50.000 tot 60.000 CFA (75 tot 90 euro) per maand. Dat komt overeen met het minimumloon in Tsjaad. Zij helpen hem met het werk op het land. Afwisselend slapen de drie ook op de akker om dieren en dieven te verjagen. Want water is niet de enige uitdaging. Konijnen en dieven vormen een bedreiging voor zijn inkomen. De konijnen doen zich graag tegoed aan de jonge okra, terwijl dieven het eerder op de volgroeide gewassen gemunt hebben.
Om zijn veld te beschermen, plaatste Saleh al een hek rond zijn akker. Daarmee maakt hij het dieven in ieder geval lastiger. Ook investeert hij in een natuurlijke afscheiding. Door dichte struiken, waar konijnen niet van houden, rond zijn veld te planten, kan hij zijn oogst beschermen. Bijkomend voordeel: deze planten breken de droge wind, waardoor er minder water verdampt en er meer irrigatiewater bij de planten kan komen.