Een rij vrachtwagens en personenauto’s dendert over de weg. Stoppen kan niet. Onder militaire begeleiding is het konvooi onderweg naar Dori, een grotere plaats in het noordoosten van Burkina Faso. Deze konvooien vormen de levensader voor de inwoners van de stad die van de buitenwereld is afgesneden. In deze stad ondersteunt Job Booster jongeren om een waardig inkomen te verdienen.
Drinkwater, voedsel, brandstof: vrijwel alles wordt met konvooien naar de stad gebracht. Sahel, de provincie waarin Dori ligt, is één van de onveiligste gebieden in Burkina Faso. Terroristische groepen plegen aanslagen en vallen dorpen aan. Dori is relatief veilig. Uit omliggende dorpen vluchten mensen naar de stad.
Ontheemd
Barry Moctar (32 jaar) is één van de ruim 2 miljoen ontheemden in het land. Barry werkte als boer, maar de terroristen die zijn dorp binnenvielen, stonden niet toe dat hij op zijn land werkte. Samen met zijn gezin vluchtte hij naar Dori. Daar is het veilig, maar wachten ook nieuwe uitdagingen. ‘Ik had geen werk en ik kan hier niet op het land werken,’ vertelt Barry. Job Booster ondersteunde Barry met een technische training. Barry schoolde zich om en werkt nu als monteur in een garage.
Sinds 2016 neemt het aantal aanslagen in Burkina Faso toe. De laatste jaren wordt die strijd intensiever. De groeiende onveiligheid en de moeizame strijd tegen de terroristische groepen resulteerde in 2022 tot tweemaal toe tot een coup. Begin 2022 werd de democratisch verkozen regering omver geworpen door een militaire coup. In september volgde een tweede coup.
Onveiligheid
De regering in Ouagadougou probeert de terroristen te bestrijden. Wekelijks zijn er berichten over aanslagen, ontvoeringen of vermissingen. Vorig jaar bereikte Burkina Faso een nieuw dieptepunt. In 2022 werden 310 aanslagen geregistreerd. Deze aanvallen kostten aan 1.135 mensen het leven. Nog eens 496 mensen raakten gewond. Daarnaast werden 84 mensen gekidnapt. Op de Global Terrorism Index staat Burkina Faso op de tweede plaats, net achter Afghanistan. Daarmee is het land volgens deze ranglijst onveiliger dan Syrië, Irak of Mali.
De regio’s Sahel, Centre Nord en Est zijn drie afgelegen regio’s waar weinig werkgelegenheid is. Sahel is één van de onveiligste gebieden in het land. Samen met onze lokale partners startte Woord en Daad in 2020 met een jeugdwerkgelegenheidsproject in deze regio’s. Van 2020 tot en met 2023 willen we 10.000 jongeren ondersteunen naar een waardig inkomen.
Flexibiliteit
De kwetsbare economie en de onveiligheid vragen om een aanpak die we snel kunnen aanpassen. Het team heeft regelmatig contact met de regionale autoriteiten en het leger over de veiligheid. Jongeren volgen trainingen in kleine groepen op verschillende locaties.
In de afgelopen jaren volgden bijna 9.000 jongeren, waarvan ongeveer de helft vrouwen, een vaktraining. Onder deze groep zijn een groot aantal ontheemden, zoals Barry. In 2022 ondersteunde Job Booster 1.145 ontheemden om in hun nieuwe woonplaats een inkomen te verdienen. Naast vakkennis volgen de jongeren aanvullende trainingen. Een deel van de jongeren is laaggeletterd. Zij volgen een alfabetiseringscursus. Ook maken we jongeren bewust van de kansen die er zijn in deze regio’s om een bedrijf te beginnen.
Een aantal jongeren zal in 2023 hun training afronden. Anderen vervolgen hun training door in de leer te gaan bij een ondernemer. Daarnaast zijn er 5.618 jongeren die binnen zes maanden na het afronden van de training een inkomen verdienen.
Startende ondernemers
Succesvol ondernemen is een uitdaging. Zeker in de regio’s in het oosten van Burkina Faso. De kwetsbare jongeren die we ondersteunen staan voor een extra uitdaging: ze hebben geen spaargeld om een investering te doen. Daarom werken we samen met een bank die de jongeren een lening biedt. Gemiddeld leent een startende ondernemer 562.005 CFA (860 euro) om een bedrijf te starten.
Met dat kapitaal en met coaching door ervaren ondernemers gaan de jongeren aan de slag. Een voorlopige berekening toont dat de jongeren die in 2022 een bedrijf starten na zes maanden gemiddeld 31.831 CFA (46 euro) per maand verdienen. Jongeren die in loondienst gaan verdienen gemiddeld 24.993 CFA (38 euro) per maand.
De jonge ondernemers verdienen daarmee net iets meer dan het minimumloon, dat vastgesteld is op 30.060 CFA (45 euro) per maand. Jongeren in loondienst verdienen, helaas, nog niet het minimumloon. Dit heeft alles te maken met de kwetsbare economie in de regio’s Sahel, Centre-Nord en Est. Sinds 2015 is de onveiligheid in deze gebieden sterk toegenomen.
Meer dan de helft van de 2 miljoen ontheemden verblijft in deze drie regio’s. Steden, zoals Dori, zijn een veilige plek voor deze mensen. Tegelijk zijn deze steden afhankelijk van konvooien met goederen om het dagelijks leven overeind te houden. Brandstof, water, en voedsel moeten met deze vrachtwagens naar de steden gebracht worden. In die kwetsbare economie, waardoor ook banen dreigen te verdwijnen, zijn we dankbaar met de resultaten die kunnen halen.
Regionale platforms
Daarnaast startten we met regionale platforms waarin verschillende organisaties( zoals werkgevers, jongerenorganisaties, onderwijsinstellingen en banken) en de lokale en regionale overheid met elkaar om tafel gaan om de jeugdwerkgelegenheid in Sahel, Est en Centre Nord te verbeteren. Door de onveiligheid is het lastig om dit goed op te zetten, maar voor de toekomst is het belangrijk dat deze platforms er staan. De leden van de platforms zullen na 2023 zelfstandig verder kunnen bouwen aan de toekomst van jongeren in de regio’s. In 2023 bouwen we verder aan deze platforms en zetten we ons in om in deze drie regio’s nog meer jongeren te ondersteunen en de doelstelling van 10.000 jongeren te halen.