fbpx

MAANDAG
GOD ZORGT VOOR VERTROUWEN

Extra verwerkingsopdrachten bij de Dankdagkalender

/ OMA YURIEL EN EALEEN

Iedere dag geven oma Yuriel (47) en haar kleindochter Ealeen (7) op deze site hun reactie op het dagthema. Ontdek mee dat God zorgt, in Nederland, maar ook in Colombia!

‘Alles leek mis te gaan in mijn leven. Tot ik ontdekte hoe lief God ons heeft. Dat was zo bijzonder en het begin van een nieuwe start.’ – Oma Yuriel

Ealeen is zeven jaar en woont bij haar oma, omdat haar moeder niet goed voor haar zorgde. Ealeen en haar oma wonen in de wijk Altos de Cazuca in de hoofdstad van Colombia: Bogota. Deze wijk is ontstaan toen mensen tijdens de burgeroorlog in Colombia van het platteland naar de stad vluchtten omdat er veel geweld was, onder andere door drugs. De wijk is tegen berghellingen gebouwd en het is lastig er te komen. Sinds een aantal jaar is er elektriciteit en stromend water.

Oma Yuriel woont samen met haar zoon (13) in een klein huis. Ze heeft ook de zorg voor haar kleindochter Ealeen op zich genomen omdat de moeder van Ealeen drugsverslaafd is en totaal niet voor haar dochter zorgde. ‘Ik vond het eerst moeilijk om voor mijn zoon en Ealeen te zorgen. Gelukkig ben ik hierdoor geholpen door sociaal werkers van school. Ik kan nu echt weer genieten van mijn zoon en kleindochter en heb, dankzij Hem, zelfs weer vertrouwen in de toekomst!’

/ VERWERKINGSOPDRACHTEN

Handletteren

Handletter de tekst uit Ruth 1:16: ‘Uw volk is mijn volk en uw God mijn God’.
Tip: zoek mooie lettertypes op, bijvoorbeeld via Pinterest.

Maak een spaarrugzak

Ealeen uit Colombia is blij. Ze mag naar school! Lekker leren en spelen met haar vriendinnen. Spaar jij mee zodat meer kinderen naar een
goede, christelijke school kunnen?

Tip: print de bouwplaat op stevig papier

Extra: in de klas of op de club

Samen met de kinderen stilstaan bij het bijbelboek Ruth? Download onderstaande verwerking (gemaakt door HHJO en LCJ):

Woord en Daad in Colombia

Onderwijs

In Colombia werken we samen met partnerorganisatie Conviventia. Die naam betekent: ‘samen leven en werken’. De scholen dragen de naam ‘Dios es Amor’. ‘God is liefde,’ betekent dat. Een heel bijzondere boodschap voor kinderen die opgroeien met haat en geweld, in gevaarlijke wijken.

Vanuit de achterstandswijken lopen de kinderen ’s morgens naar hun school. Naast goed, christelijk onderwijs krijgen ze ook gezond eten, en als het nodig is medische zorg. De kinderen worden regelmatig gecontroleerd door een dokter. Iedere school heeft een eigen pastoraal en maatschappelijk medewerker; die helpen de kinderen en ook hun ouders of broertjes en zusjes bij problemen thuis of op school.

De wijken waar ze wonen, zijn onveilig en vol geweld. De school is voor de kinderen een veilige plaats, waar ze graag naar toe gaan. Het Bijbelonderwijs heeft er een grote plaats. Oudere kinderen leren zelf Bijbelstudies te leiden en de leerkrachten starten de dag samen met een dagopening rond de Bijbel, voor de school begint.

De kinderen krijgen op school aandacht en ze worden geholpen bij hun problemen. Zo krijgen ze vertrouwen dat het later beter kan worden in hun leven. Na schooltijd kunnen kinderen vaak nog buitenschoolse activiteiten volgen zoals extra Engelse les, sport of muziek. Ook ouders worden betrokken bij de opleiding van hun kinderen. Tijdens ouderbijeenkomsten worden cursussen gegeven over opvoeding of gezonde voeding.

Vakonderwijs

Nadat kinderen het basisonderwijs hebben afgerond, kunnen deze jongeren (en ook volwassenen) op middelbare scholen een beroepstraining volgen. Deze volwassenen zijn vaak ouders van de jongeren die ook naar deze scholen gaan. De studenten krijgen beroepstraining in vakken als handwerken, computervaardigheden, secretariaat, bakken en koken, edelsmeden, persoonlijke verzorging, kleding maken, marketing of verkoop. Ze kunnen later onder andere kok worden, of naaister, of secretaresse en zo genoeg geld verdienen om van te leven en later goed voor hun eigen gezin te zorgen. Woord en Daad begeleidt deze studenten daarna ook bij het vinden van een baan.

Tip: bekijk ook de foto’s hieronder over onderwijs en vakonderwijs in Colombia!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen