fbpx

Maandag: Poerimfeest

MAANDAG
POERIMFEEST

Extra verwerkingsopdrachten bij de Dankdagkalender

Je blijdschap delen

De armen mogen de feestvreugde op het Poerimfeest niet missen. Dit is zelfs een speciale opdracht: zorg tijdens het feest vooral goed voor de armen. Die opdracht geldt nog steeds! Bedenk met jullie gezin een originele manier om deze week geld te sparen voor boeren in Tsjaad.

Koekjes maken

Recept voor Hamansoren!

Nodig:

½ kopje suiker
½ kop zachte boter, en wat extra om mee in te vetten
1 losgeklopt ei
1 eetlepel rozenwater of oranjebloesemwater (citroensap kan ook gebruikt worden)
2 kopen bloem, gezeefd
½ theelepel bakpoeder
¼ kop maanzaad
jam en poedersuiker

Werkwijze

Roer de suiker en de boter romig in een grote kom en voeg het ei en rozenwater toe. Meng de bloem met het bakpoeder. Strooi meel en maanzaad in de kom en kneed alles tot een stevig deeg. Maak van het deeg een rol van ongeveer 5 cm doorsnee. Wikkel de rol in folie en leg hem een paar uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C (of stand 4). Snijd plakken van ongeveer 1 cm dik van de rol deeg. Leg de koekjes op een ingevette bakplaat en bak ze in 10 á 15 minuten goudbruin.

Serveer de Hamansoren met jam en poedersuiker.

Bron: verwerking uit ‘Handreikingboekje over Feesten in de Bijbel’ van het LCJ.

Extra: honing op school

Zondag hoorde je dat de olifanten verjaagd worden door bijen. Dat is slim van de boeren. Door de honing te verkopen hebben de boeren extra inkomsten. Die hebben ze nodig om hun kinderen naar school te kunnen laten gaan.

Bij de Joden speelt honing ook een rol. Tijdens de eerste les op de Thoraschool kregen de kinderen honing op de vingertoppen. Terwijl de kinderen de honing oplikten, zei de leraar: ‘Mogen Gods woorden zoet zijn, als de honing voor jullie mond.’ (naar Ps. 119:103).

Extra: in de klas of op de club

Het Poerimfeest met een groep kinderen vieren? Download onderstaande verwerking (gemaakt door HHJO en LCJ):

Meer over het Poerimfeest

Poerim: Verlossingsfeest

Jullie hebben in de geschiedenis van koningin Esther vast wel eens de naam Poerimfeest horen noemen. Dit feest, dat in de tijd van koningin Esther ingesteld werd, vieren de joden nu nog steeds. Jullie weten misschien al wel dat de joden een andere kalender hebben dan wij. Op de joodse kalender valt het Poerimfeest elk jaar op de veertiende en vijftiende dag in de maand Adar. Bij ons is dat ongeveer half maart.

 

Onbegrijpelijke wegen

Toen Esther koningin was, was het een donkere tijd voor de Joden. Israël maakte deel uit van het Perzische rijk. Ahasveros, de koning van het dit rijk, had Haman een hoge positie gegeven onder de vorsten in zijn rijk (Esther 3:1). Deze man haatte de Joden zó erg, dat hij ze allemaal wilde laten ombrengen! Voor de uitvoering van zijn plannen had hij door middel van de purim (loten) een datum vastgesteld. Na de dertiende Adar zou er in het rijk van Ahasveros geen enkele Jood meer leven. Toen Mordechai dít hoorde, was hij erg verdrietig. Meteen vroeg hij koningin Esther of zij naar de koning wilde gaan om te smeken voor haar volk. En toch vertrouwde Mordechai niet in de eerste plaats op mensen, maar op de Heere! Dat weten we uit zijn woorden in Esther 4:14: ‘Want indien gij enigszins zwijgen zult te dezen tijde, zo zal den Joden verkwikking en verlossing uit een andere plaats ontstaan (…)’. Mordechai wist dat de Heere zou zorgen voor het Joodse volk, ook al zouden Esther en Ahasveros niet naar hem luisteren. Heb jij – net als Mordechai – ook zo`n grote verwachting van Israëls God voor het Joodse volk?

 

Aneenoe

Esther vastte voordat zij naar de koning ging. Op de dertiende Adar, de dag vóór het Poerimfeest, vasten de joden daarom ook nu nog steeds. In de godsdienstoefening wordt het Aneenoe (‘Verhoor ons …’) gebeden. Het is een roep om verlossing. Daarnaast worden de verzen 6 tot en met 13 uit Jesaja 55 gelezen. De verzen 8 en 9 bijvoorbeeld passen goed bij de moeilijke en onbegrepen wegen die het Joodse volk gegaan is: ‘Want Mijn gedachten zijn niet ulieder gedachten, en uw wegen zijn niet Mijn wegen, spreekt de HEERE. Want gelijk de hemelen hoger zijn dan de aarde, alzo zijn Mijn wegen hoger dan uw wegen, en Mijn gedachten dan ulieder gedachten’.

Toen het Joodse volk door de Heere op wonderlijke wijze verlost was, gaf Mordechai bevel het Poerimfeest te vieren (Esther 9:20-22). Tijdens dit feest van blijdschap is iedereen bij iedereen welkom en geeft men elkaar cadeaus. Vanaf het begin van de twintigste eeuw begon men tijdens het Poerimfeest geld in te zamelen voor de arme Joden in Palestina.

 

Stampen en ratelen

Het Poerimfeest is tegenwoordig een soort carnavalsfeest: er zijn verkleedpartijen, er wordt heel veel gedronken en de zogenaamde Hamansoren worden gegeten. Dat zijn een soort droge koekjes, gevuld met chocoladepasta of dadelpasta. Doordat de randen ervan omkrullen, lijken ze op oortjes.

Tijdens het Poerimfeest wordt in de synagoge het hele boek Esther gelezen. De grote daden van de Heere worden herdacht. De megilla (Estherboekrol) is rijk versierd. Verzen die over Mordechai gaan, worden door de gemeente luid herhaald. Als de naam van Haman klinkt, wordt er hard gestampt en veel lawaai gemaakt met ratels. De joden willen daarmee de naam van de Jodenhater Haman onverstaanbaar maken. Zijn naam mag niet meer gehoord worden; die moet als het ware uitgeroeid worden.

 

En wij?

Het Poerimfeest is dus het feest van de verlossing. Voor het Joodse volk én voor ons is er alleen bevrijding mogelijk door de Zaligmaker. In Hem is Poerim, het feest van de verlossing, vervuld. Heeft die verlossing een plaats in jouw gebed?

Bron: https://www.onderwijsenisrael.nl/jodendom/feesten-en-symbolen/poerim-verlossingsfeest_181/

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen