fbpx

Vrijdag: Loofhuttenfeest

VRIJDAG
LOOFHUTTENFEEST

Extra verwerkingsopdrachten bij de Dankdagkalender

Doordenker!

Als wij huizen bouwen zorgen we al snel voor een waterdicht dak. En waarschijnlijk let jij daar ook op als je een hut bouwt. Waarom laten de Joden expres gaten zitten in het dak van hun loofhut?

Als wij huizen bouwen zorgen we al snel voor een waterdicht dak. En waarschijnlijk let jij daar ook op als je een hut bouwt. Maar de Joden laten expres gaten zitten in het dak van hun loofhut! Dit doen ze zodat ze hierdoor de hemel kunnen zien. De hemel, waar God woont die voor hen zorgt. Misschien hebben ze wel mooie huizen en een goede baan, maar ze doen dit om te laten zien dat ze in elke situatie op God vertrouwen. Vertrouwen wij ook zo op God?

Maak een salade

Tijdens het Loofhuttenfeest eten de Joden graag deze salade.

Wat heb je nodig:

Vier sinaasappels
Een rode ui
200 gram halve zwarte olijven
Schilmesje
Bord/snijplank
Kom of bord om de salade in op te dienen

Zo maak je het:

Schil de sinaasappels en snijd ze in stukjes.
Snijd de rode ui in dunne ringen.
Voeg de stukjes sinaasappel en rode ui bij de halve olijven in een kom.
Schep alles door elkaar een je hebt een echte loofhuttensalade!

Maak een mini-loofhut

Maak een mini loofhut (zie voor voorbeeld www.tovclub.nl, fun, knutselen)

Dit heb je nodig:

Houten wasknijpers;
Takjes;
Een stukje stof;
Papier;

Zo maak je het:

Haal de wasknijpers los zodat je van iedere knijper twee houten stokjes hebt.
Lijm de halve knijpers op elkaar zodat er drie muren komen. Kijk voor een voorbeeld op het plaatje.
Lijm deze muren als een huisje op een vel papier.
Leg daarna takjes over de muren zodat ze een dak vormen en lijm ze vast. Als de hut niet sterk genoeg is, kan je een kartonnen vierkantje als extra, plat dak op de muren lijmen zodat ze bij elkaar blijven.
Leg een stukje stof als kleed op de grond van de hut en je bent klaar!

Bron: Lesmap ‘De Joodse feesten’ (www.tovclub.nl)

Meer over het Loofhuttenfeest

Soekkhot: Loofhuttenfeest

Het Loofhuttenfeest wordt in Leviticus 23:33-43 genoemd. Het is één van de meest vreugdevolle feesten. Het feest duurt zeven dagen.

Soekkoth in de tijd van de Bijbel

Ieder jaar moeten de Joden herdenken dat de Heere de Israëlieten uit Egypte heeft uitgevoerd en hen veertig jaar door de woestijn heeft geleid. Tijdens de woestijnreis woonden zij in tenten of loofhutten. Het woord loofhutten is in het Hebreeuws soekkoth. “Opdat uw geslachten weten, dat Ik de kinderen Israëls in loofhutten heb doen wonen, als Ik hen uit Egypteland uitgevoerd heb; Ik ben de HEERE uw God” (Leviticus 23: 43).

Tijdens het Loofhuttenfeest leven Joden nog steeds zeven dagen in loofhutten. Overal zie je in Israël hutten met daken van boomtakken en bladeren staan. Op het plein voor de Klaagmuur in Jeruzalem staat een hele grote hut.

Soekkoth in onze tijd

Tijdens het Loofhuttenfeest worden er vier producten van bomen gebruikt. Deze vier producten worden in Leviticus 23: 40 genoemd. “En op den eersten dag zult gij u nemen takken van schoon geboomte, palmtakken en meien van dichte bomen, met beekwilgen; en gij zult voor het aangezicht des HEEREN uws Gods zeven dagen vrolijk zijn.”

Er wordt gezwaaid met een bundel van mirtetakken, beekwilgentakken en palmtakken. Zo’n bundel wordt een loelaw genoemd. Bij de takkenbundel wordt een etrog gevoegd. Een etrog is een grote en geurige citrusvrucht. Tijdens het uitspreken van de Psalmen 113 tot en met 118 wordt er met de takkenbundel zwaaiende bewegingen naar alle windrichtingen gemaakt. Daarmee wordt gevraagd of God voor al het groen wil zorgen.

De zevende en laatste dag van het Loofhuttenfeest heet Hosjana Rabba. Op die dag gaan de Joden in de synagoge zeven maal met de loelaw om de biema, een preekstoel, heen. Bij de laatste ronde om de biema slaan ze met de bundel tegen de banken totdat er enkele blaadjes uit vallen. Daarna wordt de bundel takken weggeworpen.

Het Loofhuttenfeest is niet alleen een bevrijdingsfeest maar ook een oogstfeest. Bij het Paasfeest wordt de Heere gedankt voor de eerste opbrengst van de gersteoogst. Tijdens het Pinksterfeest (Sjavoeot) danken de Joden de Heere voor de tarweoogst. Het Loofhuttenfeest is het laatste oogstfeest. Het Joodse volk dankt de Heere voor de fruit-, de olijven- en de druivenoogst.

En wij?

De woestijnreis eindigde voor de Joden in Kanaän. De levensreis van een bekeerde zondaar eindigt in het hemelse Kanaän. Het eeuwige Loofhuttenfeest komt. Bekeerde Joden en heidenen zullen samen delen in die feestvreugde. Dan zal de eeuwige dankdag aanbreken in Gods tent!

Weet je dat

  • het Loofhuttenfeest valt tussen eind september en eind oktober?
  • op de laatste dag van het Loofhuttenfeest de Joden zeven maal om de biema lopen met hun loelaw omdat de Israëlieten ook op de zevende dag zeven maal om de stad Jericho trokken?

Bron: https://www.onderwijsenisrael.nl/jodendom/feesten-en-symbolen/soekkoth-loofhuttenfeest_200/

Extra: vertelschets

Download een vertelschets voor het Loofhuttenfeest (gemaakt door HHJO en LCJ):

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen