Projectupdate Cashing in on Cashew – september 2020

Kan een project in een uitdagender jaar beginnen dan in 2020? In januari ging het consortium van start. Er moest een netwerk opgebouwd worden, cashewboeren moesten geselecteerd worden en Mel-O moest haar eerste stappen op de cashewmarkt zetten. In maart ging de wereld op slot. Ook in Sierra Leone zette de coronapandemie het leven stil. Met de ebolacrisis van enkele jaren geleden in het achterhoofd nam de regering strenge maatregelen om de verspreiding van COVID-19 te beperken. De maatregelen hadden ook gevolgen voor het project Cashing in on Cashew. In deze eerste, korte update blikken we terug op de uitdagingen van het eerste half jaar.

Een vrachtauto met plantgoed onderweg naar de boerengemeenschappen.

Mel-O: Honinghandelaar stapt in cashew

Mel-O is van origine een handelsbedrijf in honing. Binnen het project zal dit bedrijf de cashews opkopen en exporteren. Voor de onderneming is de cashewmarkt nieuw, daarom wordt het bedrijf intensief begeleid. De partners helpen het bedrijf om de markt te leren kennen en een inkoopstrategie te ontwikkelen. In de eerste helft van dit jaar heeft Mel-O de eerste volumes cashew opgekocht.

Ondanks alle ondersteuning zijn er ook factoren waar we geen invloed op hebben. De prijs op de wereldmarkt bepaalt de prijs die Mel-O de boeren kan bieden. Deze prijs stond onder druk. Tegelijk hadden veel boeren (te) hoge verwachtingen van de cashewprijs. Dat is onder andere te wijten aan foutieve informatie die in de markt rondgaat. Daarbij worden prijzen genoemd die ver boven de wereldmarktprijs ligt. Desondanks lukte het Mel-O om cashews op te kopen en deed het bedrijf waardevolle ervaring op voor de toekomst.

Creativiteit door coronamaatregelen

Een belangrijke doelstelling voor de eerste maanden van het project is de selectie van cashewboeren. Welke boerengemeenschappen worden opgenomen in het project? Een lastige keuze, zeker als reizen naar de dorpen onmogelijk is door coronamaatregelen. Met enige creativiteit konden de partners toch het veld in.

De regering in Sierra Leone riep op om de binnenlandse voedselproductie te steunen. Sierra Leone is grotendeels afhankelijk van voedselimport en dat maakt het land kwetsbaar in tijden van een wereldwijde crisis zoals de corona-pandemie. Het consortium besloot in actie te komen en koos voor gewassen die snel voor voedsel kunnen zorgen. De cashewboeren in het project werden ondersteund met zaai- en plantgoed om soja, cassave, zoete aardappel en sorghum te verbouwen. In totaal ontvingen 1.076 boeren dit zaai- en plantgoed. Daarmee wordt de voedselzekerheid verstevigd. Tegelijk kregen de partners toestemming om te reizen om het zaai- en plantgoed te verspreiden. Daardoor konden de boerengemeenschappen toch bezocht worden en kon het netwerk verder opgebouwd worden. Onze lokale partners deden dit bezoek gezamenlijk waardoor er waardevolle contacten gelegd werden met de boerengemeenschappen. In Afrika zijn relaties ontzettend belangrijk in de handel. Hier hopen we komende jaren op verder te bouwen.

Hoe verder?

De regering heeft de coronamaatregelen onlangs versoepeld, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan om het veld in te gaan en de dorpen te bezoeken. Dat is belangrijk voor de voortgang van het project. In de komende maanden zetten we onder andere in op registratie van meer cashewboeren, het groeperen van de boeren om hen beter te bereiken en het goed in kaart brengen van prijzen en beschikbare cashews in dit oogstseizoen.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring