Collecte | Comité Katwijk

COMITÉ KATWIJK
COLLECTEERT

Comité Katwijk collecteert van 17 t/m 29 oktober 2022 online
voor straatkinderen in Ethiopië. Ook buiten de collectperiode kunt u doneren.

Of steun ons via een Tikkie

In Ethiopië zijn de contrasten groot. In de hoofdstad Addis Ababa groeit de welvaart. Tegelijkertijd leven er meer dan 11.000 kinderen op straat. Onze partnerorganisatie Hope for Justice vangt deze kinderen op in opvangcentra, waar ze naast onderdak en voedsel ook (psychologische) hulp krijgen om uiteindelijk weer terug naar huis te kunnen.

De 13-jarige Solomon* uit Ethiopië is een harde werker. Elke dag gaat hij naar school, maar daarnaast runt hij sinds kort ook zijn eigen schoenenpoetsbedrijfje. Twee jaar geleden had hij hier niet van durven dromen, maar nu ligt zijn toekomst open.

Solomon woont samen met zijn moeder en tweelingbroertjes in Amhara, een regio in het noorden van Ethiopië. Zijn moeder werkte jarenlang als huishoudelijke hulp, maar na de geboorte van de tweeling werd ze blind. Werken lukte niet meer en omdat Solomons vader vaak afwezig was, groeide de wanhoop. Solomon: ‘Er was geen geld voor eten, daarom besloot ik werk te zoeken. Ik ging weg van huis. Na een tijdje op straat te hebben geleefd, kreeg ik eten, onderdak en werk aangeboden.’

2,5 jaar hard werken, maar geen salaris
Solomon ging aan de slag als huishoudelijke hulp en hielp daarnaast de boeren op het land. Hij werkte hard, maar het beloofde salaris werd nooit uitbetaald. ‘Na twee jaar besloot ik te ontsnappen. Onderweg naar huis werd ik opnieuw aangesproken door een man. Hij beloofde mij wel te betalen.’ Met de situatie van zijn moeder en broertjes in zijn achterhoofd, besloot Solomon op dit aanbod in te gaan. Zes maanden lang werkte hij hard, maar ook hier werd hij niet betaald. Solomon ontsnapte opnieuw.

Dagelijkse maaltijd dankzij schoenen poetsen
‘Ik ging terug naar de stad. Hier bedelde ik om geld voor mijn familie.’ Op een dag kwam Solomon de social workers van Hope for Justice tegen. ‘Zij vertelden me hoe ze mij konden helpen om een toekomst op te bouwen. Ik vertrouwde hen en ging mee naar het Lighthouse. Dit bleek de beste beslissing van mijn leven te zijn!’ Vier maanden lang werd Solomon begeleid door een deskundig team dat hem traumaverwerking en onderwijs gaf. ‘Ik kreeg mijn zelfvertrouwen terug en maakte nieuwe vrienden in het Lighthouse. Ook volgde ik een cursus waarin ik mijn eigen bedrijfje leerde starten. Met het startkapitaal dat ik ontving, ben ik mijn eigen schoenenpoetsbedrijfje begonnen. Inmiddels woon ik weer bij mijn moeder en broertjes. Ik ga naar school om verder aan mijn toekomst te werken. Met het geld wat ik verdien, kunnen we dagelijks een maaltijd eten!’

*) om privacy redenen wordt niet zijn echte naam gebruikt

Meer informatie? Lees hier meer over het project: https://www.woordendaad.nl/toekomst-voor-straatkinderen/

Collectanten in actie

Benieuwd waar in Nederland nog meer collectanten actief zijn voor Woord en Daad?
Bekijk het op onze overzichtspagina op deze website.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring