Door Cees Oosterhuis, projectleider Werk en Opleiding
We lopen door een droge en stoffige straat in een dorp in Noord-Burkina Faso. Het is warm, de zon staat recht boven ons hoofd. Langs de kant van de straat verkopen mensen allerlei spullen; hier kun je je brommer laten repareren, even verderop worden meubels gemaakt in een houtwerkplaats. Het is er armoedig maar levendig.
Bij één werkplaats stoppen we. Een metaalbewerker. Op de grond liggen stukken metaal van oude auto’s, ijzeren staven en staal in alle soorten en maten. Rond de werkplaats hangen wat jongeren rond. In de werkplaats zijn andere jongeren hard aan het werk. Sommigen zijn aan het lassen met een halve zonnebril voor een oog. Anderen buigen metaal met een zelfgemaakte metaalbuiger.
Concurrentie
De baas is er niet, maar als hij wordt geroepen, komt hij naar ons toe lopen. Het is een energieke man van rond de 40, schat ik. Met een verbaasde en nieuwsgierige blik neemt hij ons op en nodigt ons uit om in de schaduw van een afdakje te komen staan. Rondom ons werken de jongeren gewoon door. Het geluid van de straat, het lawaai van metaal op metaal en het stof hangen rond ons. We praten over zijn werkplaats, zijn bedrijf, hoeveel jongeren hij in dienst heeft, welke vaardigheden ze hebben, of ze nog wat bij leren, etc.
Hij is een echte werker en zakenman, met hart voor zijn bedrijf. Hij wil verder komen, hij wil grotere contracten aannemen, maar krijgt die vaak niet. Zijn materiaal is te eenvoudig en hij kan niet concurreren met andere grotere bedrijven, legt hij uit. Zijn werknemers kunnen best nog wat bijleren met korte cursussen. Daarvoor wil hij ze wel naar een vakschool sturen. Zelf gebruikt hij een opschrijfboekje en pen voor de administratie. Voor de rest weet hij alles over de inkomsten en uitgaven uit zijn hoofd.
Samen verschil maken
Een arme ondernemer? Helemaal niet! Ik zie een krachtige man voor me staan. Hij werkt in het droge noorden van Burkina Faso. Dit zijn mensen die hard werken voor een boterham. Die verder willen komen in hun leven. Die ambitie hebben en die niet genoegen nemen met achtergelaten worden.
Zijn ambitie en deze context raken mijn hart. Met onze Job Booster-aanpak kunnen we, door samen te werken, een verschil maken in deze context. Een verschil voor de kwaliteit van de werknemers, de aankoop van materialen, de kennis, capaciteit en ambitie van deze mensen. Samen kunnen we een verschil maken en een aanvulling zijn op de hoop en ambitie van deze mensen.
Investeren in de toekomst
De vakschool waar zijn werknemers een aanvullende cursus kunnen volgen is 20 km verderop, maar dat deert deze ondernemer niet. Voor een succesvolle samenwerking moet de vakschool in zijn ogen technisch goed zijn. Terecht wil hij dat zijn werknemers een kwalitatief goede training krijgen. De vakschool kan een technische training aanbieden in lassen en metaalbewerking. De baas en zijn werknemers willen daar best een financiële bijdrage voor geven. Het zal hen helpen om zelf verder te komen.
We maken afspraken om op een ander moment verder door te praten. De vakschool ziet het ook zitten. Met het aanbieden van dit soort cursussen kunnen ze hun technische werkplaatsen ook gebruiken op zaterdagen of in de vakanties als de reguliere leerlingen weg zijn. Zo kan de vakschool ook investeren in dit bedrijf. Op deze manier draagt Job booster bij aan de persoonlijke ontwikkeling van ambitieuze mensen en aan economische ontwikkeling in deze streek van Noord-Burkina Faso. Samen kunnen we grote stappen zetten. We kijken er allemaal naar uit. Hoe lang zal het nog stoffig blijven hier?
Over de auteur
Cees Oosterhuis is projectleider van Werk en Opleiding-projecten in Wes-Afrika. Onder collega’s staat hij bekend als ‘mister Job Booster’ vanwege zijn enorme enthousiasme waarmee hij ons unieke concept in meerdere projecten vorm geeft. Vanuit zijn betrokkenheid bij jongeren die werkloos aan de zijlijn van de maatschappij dreigen te belanden, zet hij zich elke dag in om deze jongeren te ondersteunen hun dromen na te jagen en hun ambities waar te maken.