Sita Gnine Ouattara (77 jaar) was de eerste vrouw in het dorp die grond bezit. Door te investeren in cashews kon ze uit armoede komen en droeg ze bij aan de economische ontwikkeling van andere vrouwen in het dorp. Ze is één van de cashewboeren die profiteerde van het project Cracking the Nut en net als bij veel andere boeren profiteert de gemeenschap mee. Voor de cashewboeren is 2020 qua oogst een goed jaar, maar prijstechnisch was het uitdagend. De prijzen lagen op hetzelfde niveau als in 2019, toen de prijzen daalden na een flinke piek in 2018. Dat is deels te verklaren door de gevolgen van de coronapandemie. De overheden van Burkina Faso en Benin namen maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken. De specifieke maatregelen in de landen bepaalden in grote mate het resultaat van het seizoen voor de cashewboeren.
2021: laatste projectjaar
2021 is het laatste jaar van het project Cracking the Nut. De afgelopen jaren hebben we mooie resultaten geboekt en zien we echt verandering in de cashewketen. De boeren en de fabriek werken beter met elkaar samen, waar beide partijen van profiteren. Door in te zetten op certificeringen van de boeren en de fabrieken kunnen zij een serieuze rol spelen op de internationale markt. De certificeringen geven toegang tot nichemarkten, zoals biologische cashews, of tot potentiële grote afnemers, zoals Europese supermarkten.
De afgelopen jaren zijn er minder boeren getraind dan verwacht, dat is vooral te verklaren door het succes van de boeren in het project. De opbrengst van deze boeren steeg zo snel dat een kleiner aantal boeren de productiecapaciteit van de fabriek volledig benutte. Meer boeren trainen heeft in dat geval geen toegevoegde waarde, omdat de ruwe cashews niet in de fabrieken verwerkt kunnen worden. Vanuit Anatrans en Afokantan wordt gekeken naar investeringen in de productiecapaciteit, waardoor er ruimte ontstaat om meer cashews in te kopen.
In dit laatste jaar van het project ligt de focus op het vasthouden en verstevigen van de resultaten uit voorgaande jaren, zodat ook in 2022 de keten blijft functioneren en boeren profiteren van de cashews. Daarnaast wordt het project geëvalueerd. Natuurlijk blijven de partners zich inzetten om boeren te trainen, coöperaties te ondersteunen en samenwerking in de keten te stimuleren.
Samen met onder andere Anatrans werkt Woord en Daad aan een duurzame en eerlijke waardeketen voor cashews. 2020 was voor de fabriek een bijzonder jaar. Neem een kijkje in de fabriek.