Cracking the Nut heeft de doelstelling een harde noot te kraken. Samen met de cashewfabrieken Afokantan en Anatrans en lokale partners werken we aan meer werkgelegenheid bij de fabrieken en een verbeterd inkomen voor cashewboeren. Het project loopt door tot eind 2021. Hoog tijd om, met nog pakweg een jaar te gaan, een tussenbalans op te maken. Hoe staat het ervoor in beide landen? Liggen we op koers om de doelstellingen te halen? En waar liggen nog knelpunten?
Uiteraard heeft de coronapandemie ook een negatieve impact op het dagelijks leven in Benin en Burkina Faso. Dat uit zich op allerlei manieren. Zoals in de fabriek waarin alle werkplekken op 1.5 meter afstand zijn ingericht. Daardoor kunnen minder mensen tegelijk werken wat zorgt voor een lagere productiecapaciteit. We zijn dankbaar dat er ondanks die negatieve effecten veel werk verzet kon worden in de afgelopen maanden en dat de fabrieken, binnen de ruimte die de lokale coronamaatregelen bieden, kunnen blijven produceren. Dat is goed voor de werknemers en voor de boeren.
Als we kijken naar de doelstellingen van het project zien we dat we goed op weg zijn om de doelen te halen rond volumes van cashews, inkomen van de boeren en toegenomen werkgelegenheid in de keten. Waar we bij het ontwerp van het project dachten dat de productiviteit van de boeren met 20% zou gaan stijgen zaten we half 2020 al op een stijging van 50%. Dat is goed nieuws voor de aangesloten boeren maar het betekent tegelijk dat met minder boeren de productiecapaciteit van de fabrieken al wordt behaald. In Burkina Faso waar de meeste noten in het project verwerkt worden, konden er voorgaande jaren ook ruwe noten worden geëxporteerd om elders uit de schil te worden gehaald. Dat zorgde ervoor dat de fabriek extra noten kon kopen van de boeren. Begin dit jaar besloot de overheid in Burkina Faso echter dat fabrieken geen ruwe producten mochten exporteren om zo de werkgelegenheid in het eigen land te beschermen. Door de hogere productiviteit in combinatie met een exportverbod kan de doelstelling rond het aantal boeren niet behaald worden. We zijn aan het kijken naar mogelijkheden om geïnteresseerde boeren toch op andere manieren te betrekken bij het project.
Cashewfabriek Anatrans in de prijzen
Lokale toegevoegde waarde, werkgelegenheid en economische ontwikkeling: dat zijn de drie belangrijkste criteria waarop het Burkinese Ministerie van Handel en Industrie de ‘Etalon en bronze en industrie’ uitreikte aan cashewfabriek Anatrans. Een mooie erkenning voor het werk dat is verzet.