Projectupdate Cracking the Nut (jan. 2020)

De cashewboeren in Burkina Faso en Benin werken aan de toekomst. Dankzij de trainingen die ze krijgen, stijgt hun oogst. Toch ondervinden ook de boeren de grillen van de wereldmarkt voor cashews. Die economische dynamiek gaat niet aan hen voorbij. De eerste maanden van 2019 waren prijstechnisch uitdagend.

Onze partnerorganisatie TDI onderging een naamsverandering. Tegenwoordig heet de organisatie Nuts2. In Benin investeert de fabriek in de relatie met de boeren en de coöperaties. In Burkina Faso was er reden voor een feestje. Cashewfabriek Anatrans vierde vorig jaar tiende verjaardag. De actualiteit in het land laat echter weinig reden voor feest open. In het noorden neemt de onveiligheid toe.

Meer oogst, maar dalende prijzen

Dankzij die grotere oogst kunnen de fabrieken meer noten verwerken, wat de boeren een mooi inkomen oplevert en de lokale gemeenschap werkgelegenheid biedt. In 2018 werden binnen het project Cracking the Nut 10.000 ton cashews verwerkt. In Burkina Faso werden 6.000 ton verwerkt, in Benin 3.900 ton.  De resultaten voor 2019 zijn nog niet bekend, maar naar verwachting oogsten de boeren meer cashews, Goed niews, maar met een schaduwrandje. De prijs voor de cashews stond in de eerste helft van 2019 in Benin en Burkina Faso onder druk. Ondanks de grotere oogst zal het inkomen van de boeren waarschijnlijk niet stijgen. De boeren binnen het project krijgen van de fabrieken een vaste toeslag voor bijvoorbeeld de kwaliteit van de noten. Dankzij die premies hebben de cashewboeren sowieso een beter inkomen. Ondanks de economische tegenwind, zien we een positieve ontwikkeling bij de boeren.

Dreiging Burkina Faso neemt toe

De laatste jaren neemt het geweld in Burkina Faso toe. Terroristische organisaties uit buurlanden steken steeds vaker de grens over. In het noorden van het land zijn regelmatig aanslagen op burgers, politiemensen en militairen. De fabriek van Anatrans staat in Bobo Dioulasso, een stad in het zuidwesten van het land. Daarmee wordt het cashewproject van Woord en Daad nog niet direct bedreigt, maar de situatie is zorgelijk. Ook onze andere projecten zijn gespaard gebleven voor de aanvallen. Woord en Daad startte een kleinschalige noodhulpactie om de partnerorganisaties in het land toe te rusten.

Anatrans 10 jaar

In 2009 werd Anatrans geopend. De fabriek waar de cashewnoten verwerkt worden, vierde vorig jaar haar tiende verjaardag. Bekijk de video over de impact van de fabriek op de gemeenschap en de boeren.

Noten voor speciale segmenten

De fabriek in Burkina Faso ziet veel kansen voor cashews met een Fairtrade en biologisch label. Vorig jaar is er veel geïnvesteerd om de boeren te trainen en om meer cashews onder deze labels te kunnen verkopen. En met succes. In totaal werden in 2018 1.350 boeren in Burkina Faso getraind. Het volume noten dat onder het label Fairtrade en biologisch verkocht kon worden steeg. Ook waren er meer cashews die als biologisch op de markt gebracht kunnen worden. Dat is een positieve ontwikkeling, want wereldwijd groeit de vraag naar biologische en Fairtrade producten. Dit jaar wordt er voorgebouwd op dat succes en moeten meer boeren profiteren van de kansen op deze groeimarkten.

Investeren in relatie met boeren

De resultaten van vorig jaar in Benin waren goed, maar er is ruimte voor verbetering. Een belangrijk aspect is de relatie van Afokantan met de coöperaties. In samenwerking met de lokale partner investeert Afokantan dit jaar in de relatie met de boeren. Eind vorig jaar zijn daarvoor overeenkomsten gesloten met 12 boerengroepen. De lokale partner verzorgde trainingen en begeleidde de boeren naar een goede start voor 2019. In totaal werden 1.075 boeren getraind, waarvan 395 vrouwen.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring