Dit artikel komt uit het maartnummer van Werelddelen
Een paar nieuwsgierige kinderen staan aan de rand van het afdak te kijken, een jongetje speelt met de ‘draden’ die over een touw hangen. Onder het afdak trekt een man witte repen door een stampende machine waarmee hij de ‘draden’ maakt. Op een afstandje kijkt de oude Antonio Eskelona toe. De ‘draden’ zijn abacavezels, één van de sterkste natuurlijke vezels. Deze vezels hebben toekomst, weet Antonio.
‘Er zijn boeren hier in het dorp van wie de kinderen een beroepsopleiding konden volgen dankzij de abacateelt. Sommigen werden docent, anderen engineer of ze werken in het buitenland’ vertelt Antonio. Hij woont in het dorp Brgy op Mindanao, het grootste zuidelijke eiland van de Filipijnen.
Vermengde vezels
Hoewel het sommige boeren lukt om een bestaan op te bouwen dankzij de vezels, leven de meeste boeren in armoede. Dat heeft meerdere oorzaken. Sommige boeren hebben weinig kennis en oogsten daardoor vezels van een lage kwaliteit. Andere boeren zijn afhankelijk van tussenhandelaren die hun oogst opkopen.
Voor de boeren die samenwerken in coöperaties, zoals in Brgy, is er nog een risico. De coöperatie koopt ook vezels van boeren die geen lid zijn. ‘We zijn een keer slachtoffer geweest van verkopers die bananenvezels vermengden met de goede kwaliteit vezels. Dat ontdekten we toen we de vezels wilden verkopen. Dat heeft ons veel geld gekost.’ Tegenwoordig werkt de coöperatie met een machine die de repen van de abacaplant tot vezels trekt. ‘Als je een machine gebruikt, kun je de kwaliteit van de vezels goed zien.’
6.000 Filipijnse boeren
De abacaboeren willen verder groeien. Samen met lokale partnerorganisaties en de boeren willen we de komende jaren 5.000 boeren op Mindanao ondersteunen met kennis en toegang tot financiën. Daarnaast gaan we nog eens 1.000 boeren op het noordelijkere eiland Samar ondersteunen om met abacateelt hun inkomen te vergroten.
Boeren naar de bank
De kleinschalige boeren krijgen vaak geen lening bij een bank voor investeringen. We werken samen met een financiële instelling die de boeren een microkrediet biedt. Daarmee kunnen de boeren en coöperaties investeren, bijvoorbeeld in een machine.
Schoolverlaters aanmoedigen
‘We bieden de leden van onze coöperatie en andere boeren trainingen aan om de kwaliteit van de vezels te verhogen,’ vertelt Antonio. ‘Toen we begonnen met de trainingen leerden we dat we door de kwaliteit te verbeteren, een hogere prijs konden vragen voor onze producten.’
Antonio wil jongeren stimuleren om abaca te telen. ‘Vooral de schoolverlaters moedig ik aan om meer te leren over abaca, bijvoorbeeld hoe ze de planten moeten verzorgen, hoe ze ziektes moeten behandelen. Ik heb gezien hoe boeren in onze gemeenschap profiteerden van de abacateelt.’
Klik hier om de reportage over Antonio Eskelona te bekijken. www.woordendaad.nl/reportagevezelrijk
Dit artikel is geschreven door Rudolf Mulderij, communicatiemedewerker