fbpx

Waterondernemers in Benin

Een zelfstandige watersector in Benin

Waterondernemers aan het werk voor schoon drinkwater

Water is van levensbelang

Het West-Afrikaanse Benin heeft in toenemende mate te maken met droogte. Met name in het noorden, waar het land grenst aan de Sahel. Daarbij komt dat de watervoorziening gebrekkig geregeld is, met name in de dorpen. Terwijl schoon water van levensbelang is voor tienduizenden Beninezen.

In veel dorpen is maar één waterpunt te vinden en maar al te vaak is deze buiten werking. Want als een watervoorziening eens is aangelegd, wie heeft daar dan de verantwoordelijkheid over en wie betaald de reparaties? Op veel plekken lukt het dorpsbewoners niet het beheer te regelen en worden watervoorzieningen niet onderhouden. Terwijl er tegelijkertijd veel werkeloosheid is in Benin. Tegen de achtergrond van dit contrast werkt dit project aan verandering.

Toewerken naar een zelfstandige watersector

Door de installatie van prepaid betalings-systemen en het opleiden van technici werken we toe naar een zelfstandige watersector in het projectgebied. Als watergebruikers een klein bedrag gaan betalen voor hun water, komt er geld beschikbaar. Hiermee kunnen waterpunten onderhouden en gerepareerd worden, zodat dorpen verzekerd blijven van toegang tot schoon water. Zo stimuleren we een verandering binnen de hele sector die ook na afloop van het project standhoudt.

Een tweezijdige aanpak

Betalings– en monitoringssystemen

Waterpunten worden gerepareerd en voorzien van een watertoren en prepaid betalingssysteem. Watergebruikers kunnen geld op een tag laden en hiermee water tappen voor een klein bedrag per jerrycan. Tegelijk is er ook monitoring ingebouwd. Zodra het systeem buiten werking raakt wordt er een ondernemer gebeld die binnen 24 uur een reparatie uit komt voeren.

Opleiding en werkgelegenheid

Er worden ondernemers opgeleid in de watersector. Zij leren hoe ze waterpunten en betalingssystemen kunnen installeren, onderhouden en repareren. En ze worden gecoacht om te groeien in hun ondernemerschap. Hun werk kan betaald worden vanuit het geld dat gebruikers betalen voor hun water. Dit biedt perspectief voor de velen werkloze jongeren in de regio.

Doelstellingen van het project

49

gerenoveerde waterpunten met prepaid betalingssysteem

20

ondernemers krijgen training en coaching tijdens hun werk

29.400

mensen krijgen toegang tot schoon water

Draagt u bij aan een zelfstandige watersector in Benin?

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen