Het verhaal van Sayra Begum (35), een moedige onderneemster!

‘Naam van moed’, dat betekent Sayra’s naam. En moed heeft deze vrouw. Ze is als onderneemster geselecteerd voor de ondernemerschapstraining van het project ‘Toegang tot duurzame WASH-voorzieningen’. Maar daar is heel wat aan vooraf gegaan.

Sayra met haar latrines

Honger en armoede waren lange tijd vast onderdeel van het leven van Sayra en haar zoons en dochter. Nadat haar man overleed, werd het alleen maar moeilijker. Om genoeg eten te kunnen kopen, werkte iedereen in het gezin als dagloner. Sayra was in dienst als bouwvakker, metselaar en verkoopster, haar kinderen werkten in een stal. Tijdens haar werk als verkoopster begon haar leven te veranderen. Sayra’s werkgever, die een sanitair winkel had, volgde een training en deelde zijn kennis met Sayra. Hij leerde haar sanitaire producten te maken en prees haar om de kwaliteit van haar werk. Echter voor een werkgever werken was niet Sayra’s droom. Dus net toen haar inkomen was gestegen, zette ze een moedige stap.

‘Ik zei mijn baan op en begon voor mijzelf’, vertelt Sayra. ‘Via het project kreeg ik een lening en support om mijn eigen winkel op te zetten. Ik verkoop nu producten als pijpen, cement en zand, die gebruikt worden voor de aanleg van sanitaire voorzieningen. Daarnaast maak ik nog steeds zelf producten, onder andere latrineonderdelen en blokken. Ook die verkoop ik. Ik heb 200.000 BDT (ong. 1900 euro) geleend, mijn winkel kost 2.000 BDT per maand. Maar mijn maandelijks inkomen is nu gestegen tot 36.000 BDT (ong. 350 euro). Mijn kinderen kunnen naar school, we hebben genoeg te eten en ik kan maandelijks iets van mijn lening aflossen. Dat is een prachtige verandering, waar ik dankbaar voor ben! Ik zie uit naar de ondernemerschapstraining die ik nog ga krijgen, dan ga ik onder andere leren over sociale marketing.’