Wereldwijd is iedere moeder nodig

Kerstcampagne foto met logo2

De situatie van moeders in ontwikkelingslanden is niet te vergelijken met die van moeders in Nederland. Dat begint soms al heel vroeg: vrouwen krijgen geen goede zorg rond de geboorte van hun kind, omdat ze geen toegang hebben tot een ziekenhuis.

Armoede, onveiligheid en moeizame woonomstandigheden maken het vrouwen in Bangladesh niet makkelijk. Desondanks zetten deze moeders zich elke dag weer zo goed mogelijk in. Zij willen het beste voor hun kind(eren)!

Te weinig medische voorzieningen

Met de campagne ‘Iedere moeder is nodig!’ richten we ons op Bangladesh. Bangladesh heeft op landelijk niveau veel regelingen voor de zorg voor moeders. Toch is de theorie mooier dan de praktijk. Vooral op het platteland zijn veel voorzieningen nog niet beschikbaar. Lang niet elk dorp heeft een eigen medische voorziening. In gebieden met slechte bereikbaarheid is de dokter dus vaak ver weg!

Vrouwen hebben weinig inspraak

Veel Bengaalse vrouwen weten niet wat wij in Nederland weten. Dat je tijdens je zwangerschap bepaalde voeding moet eten, of juist moet vermijden, dat je beter rustiger kunt doen. Klinieken, verloskundigen en artsen zijn niet dik gezaaid. Meestal bepalen mannen of (schoon)ouders of de zwangere vrouw medische zorg mag krijgen. Vrouwen hebben weinig inspraak. Zwangerschapsverlof bestaat ook niet. Tot aan de bevalling blijven vrouwen doorwerken. Vaak door de nood, maar ook door hun omgeving gedwongen.

Inzet voor moeders

Het project Veilig Moederschap pleit bij de regionale overheidsinstellingen voor betere bereikbaarheid en beschikbaarheid van medische voorzieningen. De zogeheten Community Based Organizations (CBOs), plaatselijke vrouwengroepen zetten zich in voor moeders en kinderen. Ze gaan in gesprek met dorpsleiders, religieuze leiders en proberen zo te werken aan een andere houding richting (zwangere) vrouwen.

Tegelijkertijd zijn de vrouwen van de CBO de spreekbuis richting de overheid. Ze doen een beroep op de overheid om de landelijke wetten en regels (die er al zijn!) ook uit te voeren in de afgelegen gebieden van het Fakirhat-district. Om die rol goed te vervullen, krijgen ze goede trainingen. Zo worden deze vrouwen echte belangenbehartigers van kwetsbare vrouwen en geven ze ook concrete hulp, bijvoorbeeld door voedingsadviezen te geven.

Uw steun

Woord en Daad steunt moeders in ontwikkelingslanden met toegang tot zorg, onderwijs en economische zelfstandigheid. Maakt u het door middel van een donatie mogelijk de leefomstandigheden van moeders en hun kinderen te verbeteren? Want iedere moeder is nodig!

Donateurs beoordelen Woord en Daad met een 9 / 10 - 205 klantbeoordelingen KiyOh
Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
x Melding sluiten