‘Collecteren is heel mooi werk. Het levert veel contacten en goede gesprekken op.’
– Dirk Stijf, Wapenveld
/ COLLECTEREN VOOR WOORD EN DAAD: OOK IETS VOOR U?
Christelijk onderwijs in gewelddadig Guatemala, banen en opleidingen in Colombia, een duurzame watervoorziening in kurkdroog Shalla, Ethiopië… Door heel Nederland collecteren vrijwilligers voor een zelfgekozen project van Woord en Daad. Ook u kunt meedoen!
Bent u op zoek naar informatie of tips, of wilt u zich aanmelden als collectant? Op deze pagina vindt u diverse verhalen en handige downloads en kunt u zelf een collecte- /actiepagina aanmaken.
Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Ellen Snoek, 0183 611 800 of vrijwilligers@woordendaad.nl.
/ COLLECTEREN VOOR WOORD EN DAAD
/ DOE OOK MEE!
AANMELDEN
Wilt u zich als collectant inzetten? Heel fijn! Meld u hieronder aan en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Ik wil me aanmelden als collectant
Ja, ik meld me aan als collectevrijwilliger
INFORMATIE AANVRAGEN
Wilt u het collectepakket ontvangen, of vrijblijvend meer informatie ontvangen over het collecteren? Wij horen graag van u!
Ik wil vrijblijvend meer informatie ontvangen
/ MEER OVER COLLECTEREN
Diverse vrijwilligers collecteren in heel Nederland voor onze projecten. Daar zijn wij heel blij mee! U kunt huis-aan-huis collecteren of een online collecte starten. Dat kan al heel eenvoudig!
Collectepakket aanvragen? Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Ellen Snoek, 0183 611 800 of vrijwilligers@woordendaad.nl.
Dirk Stijf (74), woont in Wapenveld, betrokken als vrijwillig collectant bij comité Heerde
/ COLLECTANT AAN HET WOORD
Hoe kwam u bij Woord en Daad terecht?
Ik ben jaren geleden gevraagd door een comitélid van het comité Heerde om collecte te lopen en heb ja gezegd.
Hoe ervaart u dit werk?
Het is heel mooi werk. Het levert veel contacten en goede gesprekken op. Ik begin aan de deur altijd met te vragen hoe het gaat, iets te zeggen over het weer of ik aai de hond. Er belandt dan vanzelf wat in de collectebus, daar hoef ik niet eens meer om te vragen. Ik maak lijstjes van wie er niet thuis zijn; ik probeer het daar dan altijd nog twee keer. In mijn wijk zijn maar een paar mensen die niets geven. Ik krijg dan weleens opmerkingen over geld dat aan de strijkstok blijft hangen. Dan zeg ik: daar hoef je in dit geval niet bang voor te zijn; uw geld komt goed terecht.
Welke projecten hebben uw hart?
Alle projecten zijn belangrijk, het werk van Woord en Daad is allemaal mooi en goed.
Goede tips voor andere vrijwilligers?
Neem een vriendelijk gezicht mee, ga bij droog weer en maak een babbeltje. Het is ook handig om op de tijden te letten. Aan het eind van de middag is een goede tijd. En we moeten echt meer met de QR-code gaan doen, dat werkt heel goed. Er is nauwelijks meer kleingeld in huis, mensen moeten het uit alle hoeken bij elkaar schrapen.
Collectepakket aanvragen? Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Ellen Snoek, 0183 611 800 of vrijwilligers@woordendaad.nl.
/ TIPS, DOCUMENTEN & DOWNLOADS
Heel fijn dat u gaat collecteren voor Woord en Daad! Wij ondersteunen u graag met materialen, tips en achtergrondinformatie.
Collectepakket
Vraag het Woord en Daad collectepakket aan, vermeld het aantal collectanten en ontvang:
o Wikkels van Woord en Daad (U kunt ook een eigen ontwerp gebruiken. Let bij een eigen ontwerp erop dat u het juiste logo gebruikt);
o Collectantenboekjes voor collectanten (dit boekje bevat een legitimatiebewijs voor aan de collectebus);
o Collecte gemist-boekje;
o Machtigingsflyer (algemeen) met machtigingskaart die opgestuurd kan worden;
o Bedankkaarten voor collectanten;
o Doelstellingsfolders Woord en Daad
o Werelddelen met opgavekaart om uit te delen
o Intercom
o Woord en Daad-tassen.
Collectepakket aanvragen? Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Ellen Snoek, 0183 611 800 of vrijwilligers@woordendaad.nl.
Handboek collecteren
Alles weten over collectes voor Woord en Daad?
Download hier ons Handboek Collecteren (pdf).
Online collectepagina
Online collectepagina
Maak eenvoudig een eigen collectepagina aan! Hiermee kunt u op een laagdrempelige manier (Facebook/Whatsapp enz.) mensen vragen om online te doneren voor uw collecte. Daarnaast kun u via vrijwilligers@woordendaad.nl een Tikkielink aanvragen, inclusief een QR-code. Ook deze kunt u eenvoudig verspreiden, en voor mensen zonder contant geld in huis is dit een mooie oplossing.
Persbericht
Persbericht
Laat de dagbladen in uw omgeving weten dat u collecteert!
Een aantal tips voor het aanbieden van persberichten:
- Sluit aan bij de actualiteit
- Beschrijf eerst het belangrijkste nieuws, daarna de rest
- Benut persoonlijke contacten met journalisten
- Maak de begeleidende mail zo persoonlijk mogelijk
- Zet geen ‘persbericht’ in de onderwerpsregel
- Schrijf oprolbaar
- Bijpassende foto’s? Stuur ze mee in bijlage (max. 3), inclusief bijschrift
- Benoem jullie contactgegevens
Algemene schrijftips:
- Let op het doel en de doelgroep
- Schrijf actief (niet ‘hij heeft gelopen’, maar ‘hij liep’)
- Wees verrassend
- Laat de tekst door een ander controleren
- Citeer – laat mensen aan het woord
- Gebruik tussenkopjes
- Zorg voor korte zinnen (max. 20 woorden)
Download hier een persbericht om zelf in te vullen
Download hier een voorbeeldpersbericht
Social media afbeeldingen
Laat uw online netwerk weten dat u collecteert!
Download hieronder een aantal handige documenten:
Tips bij het collecteren
Tips bij het collecteren
- U kunt uw huis-aan-huis collecte aanvullen met een digitale collectebus, zodat u mensen die geen contant geld in huis hebben, hierop kunt wijzen.
- Ga collecteren op tijden wanneer de meeste mensen in uw buurt thuis zijn. Collectant Dirk Stijf: “Het is handig om op de tijden te letten. Aan het eind van de middag is een goede tijd.”
- Lees u vlak voor het collecteren nog even in, zodat u precies weet waarvoor u collecteert en zodat u dit ook tijdens de collecte goed kunt verwoorden. Schrijf eventueel een aantal kernwoorden of -zinnen op een briefje, of neem de collecteflyer mee.
- Ook na de einddatum van de collecte kan er online geld overgemaakt worden! Tip: deel de online collectebus of uw Tikkielink (nogmaals) in uw omgeving, bijvoorbeeld via Facebook of Whatsapp.
- Plaats bij de oproep om te collecteren ook wat informatie over het project, bijvoorbeeld een foto en een quote. Dat spreekt mensen aan! Wilt u hier wat hulp bij hebben? Vraag ons gerust om mee te denken.
- Verspreid folders over het doel van de collecte via regionale kranten. Dit kan vaak tegen lage tarieven, vooral als u dit combineert met een advertentie.
- Benader middelbare scholen in de buurt om te vragen wat de mogelijkheden zijn om te collecteren voor een maatschappelijke stage. Let op de leeftijd van de scholieren: vanaf 16 jaar mogen zij zonder begeleiding collecteren.
- Vraag uw kerk of vereniging om de machtigingsflyer voor de collecteweek te verspreiden, bijvoorbeeld via het kerkblad.
Tikkie-link en QR-code
Tikkie-link en QR-code
Met een persoonlijke Tikkie-link en QR-code kunt u op een laagdrempelige manier (Facebook/Whatsapp enz.) mensen vragen om online te doneren voor uw collecte. Voor mensen zonder contant geld in huis is dit een mooie oplossing.
Voor meer informatie over de Tikkie-link en QR-code kunt u terecht bij Ellen Snoek, vrijwilligers@woordendaad.nl of 0183-611800.
Collectepakket of andere documenten aanvragen? Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Ellen Snoek, 0183 611 800 of vrijwilligers@woordendaad.nl.
Demuma is een verpleegkundige in Senbatu Shalla (Ethiopië) die vrouwen door hun kritieke bevallingsuren helpt
/ UITGELICHT COLLECTEPROJECT
Water is schaars in Senbatu Shalla. Zo schaars dat het voor vele gezinnen niet te betalen is. En dus drinken ze van het water wat langs de kant van de weg loopt, of de poel die is ontstaan door het regenwater. Alleen: er is momenteel geen regen. De droge periode duurt steeds langer. En dat is een grote uitdaging voor de kliniek van Demuma, en alle vrouwen en gezinnen die daar komen.
‘Afgelopen jaar was er een cholera-uitbraak en hadden we hier tientallen kinderen tegelijk. Het smerige water maakt ze ziek.’ Demuma schudt zijn hoofd. ‘Dat moet toch anders kunnen?’
Samen met lokale partnerorganisaties willen we deze onzekerheid wegnemen en zorgen voor schoon drinkwater en een gezonde omgeving voor deze gezinnen. Een echte, duurzame verandering, waarbij het hele watersysteem goed functioneert én onderhouden wordt. Dan wordt water niet een luxe, maar een service dichtbij huis. En wat is dat ook nu nodig, in een tijd dat hygiëne cruciaal is om jezelf en je gezin te beschermen.
Collectepakket aanvragen? Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Ellen Snoek, 0183 611 800 of vrijwilligers@woordendaad.nl.
Bedankt voor uw betrokkenheid!
Zet u zich, net als duizenden anderen, ook als vrijwilliger in voor Woord en Daad?
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer