‘Als je ze goed gebruikt, kunnen sociale media heel verbinden werken’
VER WEG
Naam: Hal Souakar Ambera
Woont in: N’Djamena, Tsjaad
Gebruikt sociale media om jongeren aan een baan te helpen
Wat voor werk doe je?
Ik ben afgestudeerd als voedingsdeskundige en ben gespecialiseerd in voedingsepidemiologie, maar heb een passie voor werk in de humanitaire sector. Ik werkte namens verschillende internationale organisaties in vluchtelingenkampen in Tsjaad en in buurlanden. Daar werkte ik met mensen die getroffen zijn door oorlogen en andere conflicten. Tegenwoordig werk ik met jongeren die graag een baan willen vinden die past bij hun talenten. Dat is lastig, want er is weinig werkgelegenheid.
Wat motiveerde je om dit werk te doen?
Naast mijn werk in de medische sector ben ik actief in de gemeenschap. Ik probeer de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren te verhogen en hen te betrekken bij lokale politiek. Tegenwoordig is dit ook een deel van mijn werk. Ik werk met jongeren die zichzelf willen ontwikkelen en een waardige baan willen vinden, in een moeilijke context, waarin werkloosheid hoogtij viert. Daarbij speelt maatschappelijke betrokkenheid een rol. Als ik zie dat een jongere zijn weg vindt, een baan krijgt of betrokken is in zijn gemeenschap, dan geeft dat veel voldoening.
Hoe gebruik je sociale media in je werk?
Ik gebruik sociale media om iets van mijn werk te laten zien. Ook helpen ze om het bewustzijn onder jongeren te vergroten en hen aan te moedigen vrijwilligerswerk te doen. Sociale media zijn erg handig om jongeren iets te leren. Zo plaats ik bijvoorbeeld vaak tips voor persoonlijke ontwikkeling.
Waarom gebruik je sociale media in je werk?
De reden is vrij simpel: het is het voorkeurskanaal van onze doelgroep, want we werken met jonge mensen in de leeftijdscategorie van 15 tot 35 jaar. Die zijn daar te vinden.
Als ik geen sociale media zou kunnen gebruiken in mijn werk, zou ik…
Ik kan het me niet voorstellen. Als sociale media niet bestonden, zouden traditionele kanalen de functie van sociale media overnemen.
Hoe gebruiken mensen in Tsjaad sociale media?
Mensen gebruiken sociale media om het nieuws te volgen, iets van hun dagelijks leven te delen met anderen, zaken te doen en om andere mensen iets te leren.
Wat vind je persoonlijk van sociale media?
Ik denk dat sociale media het leven een stuk makkelijker hebben gemaakt. Als je sociale media goed gebruikt, kunnen ze heel verbindend werken. Helaas is er ook veel nepnieuws en zijn er mensen die haat verspreiden. Dat is het nadeel van sociale media.
Zijn sociale media nodig voor het voortbestaan van het Job Booster-programma?
Ze zijn belangrijk, maar we zijn er niet volledig afhankelijk van. We werken veel met jongeren in kansarme contexten. Sommigen van hen hebben geen toegang tot sociale media. Die jongeren bereiken we op andere manieren.
DICHTBIJ
Naam: Jeannet de Jong
Woont in: Soest, Nederland
Gebruikt sociale media om kringloopgeluk te delen
Wat voor werk doe je?
Ik werk als ambulant hulpverlener. Daarnaast werk ik als vrijwilligerscoördinator en pr-medewerker in de Woord en Daad kringloopwinkel Soest.
Wat motiveerde je om vrijwilligerswerk te gaan doen?
In mijn werk als ambulant hulpverlener in de ggz werk ik veel met mijn hoofd. Het is fijn om daarnaast iets heel anders te doen. Mijn hobby’s zijn schrijven, foto’s en boeken lezen. Dit komt in mijn werk voor de winkel mooi bij elkaar. Ik kan er een stukje creativiteit in kwijt en werken voor een goed doel ervaar ik als extra stimulerend.
Waarom gebruik je sociale media in je werk?
In eerste instantie is sociale media niet belangrijk voor de verkoop, maar voor de verbinding met klanten. Klanten moeten het gevoel krijgen: Ik wil erbij horen. Ik maak ergens onderdeel van uit. Daar speelt het gebruik van sociale media een belangrijke rol in. Daarnaast vraag ik mezelf af waarom ik een winkel zou willen volgen. Voor mij persoonlijk moet ik in een winkel meer kunnen halen dan alleen maar aanbiedingen. Het moet vanbinnen iets raken.
Hoe leg je de verbinding tussen de winkel en de klanten?
Bijvoorbeeld door het delen van foto’s van vrijwilligers die hard aan het werk zijn of van de sfeer in de winkel. Een tijd geleden was er een vrijwilliger jarig. In de winkel zongen we haar toe. Klanten begonnen mee te zingen. Dat zijn dingen die ik graag deel. Daardoor vinden klanten het leuk om in winkel te zijn.
Als ik geen sociale media zou kunnen gebruiken in mijn werk, dan …..
zou ik toch wel een belangrijk medium missen in het leggen van de verbinding. Het is een kanaal om heel breed gezien te worden. Het zou wel veel tijd schelen. Ik steek er per week algauw een dagdeel in. ’s Nachts denk ik na over leuke ideeën en de volgende ochtend ga ik ermee aan de slag.
Wat vind je van de manier waarop sociale media in Nederland worden gebruikt?
Je kunt ze op een positieve manier gebruiken, maar het heeft ook wel een kwalijke kant. Het perfecte plaatje dat we naar buiten laten zien, daar doen we als winkel ook aan mee. Je laat niet zien dat we het hier ook wel eens met elkaar oneens zijn. Als winkel is dat logisch, maar op persoonlijk vlak vind ik dat weleens kwalijk. We weten allemaal dat het achter geen enkele voordeur perfect is. Dat zie ik in mijn werk als ambulant hulpverlener maar al te vaak. We zouden ons meer kwetsbaar op moeten stellen.
Zijn sociale media nodig voor het voortbestaan van kringloopwinkels?
Nee, dat geloof ik niet. Sociale media hebben een ondersteunende en stimulerende functie. Mensen blijven komen omdat kringloopwinkels gewoon hip en leuk zijn. Maar we hebben hier ook klanten die komen voor een bakje koffie of een praatje. Die sociale functie kan je nooit vervangen door middel van sociale media.