‘Het was heel inspirerend en leerzaam’, vertelt projectcoördinator Yemane Gebreegziabher enthousiast. Samen met acht collega’s en samenwerkingspartners uit het iWET project bezocht hij een waterproject in Oeganda. De twee projecten hebben een vergelijkbaar doel: een zelfstandige watersector zodat dorpelingen duurzame toegang krijgen tot water. Toen het iWET team inspiratie nodig had om de private sector in Tigray zelfstandiger te laten werken, leek een inspiratiebezoek aan Oeganda de perfecte oplossing. En het enthousiasme van de terugkeerders laat zien dat ze ook daadwerkelijk geinspireerd van hun reis zijn terug gekomen. Hier vertellen ze graag meer over.
Goed voorbeeld doet goed volgen
In Kamuli district in Oeganda is door goede dienstverlening vanuit een ruraal nuts-bedrijf het aantal werkzame waterpunten gestegen naar 99%. Dit is een prachtig resultaat, wat het iWET team in Ethiopie ook heel graag zou bereiken. Daarom stapten er eind augustus negen Ethiopiërs op het vliegtuig naar Oeganda. Onder hen waren het hoofd van het Tigray Water Bureau, projectmedewerkers vanuit het iWET team en collega’s van andere NGO’s uit de watersector in Tigray. De mannen hadden een gezamenlijk doel, leren van de ervaringen en werkwijze in Oeganda en goede ervaringen ook in Ethiopië in de prakijk brengen.
Goede service
De social enterprise Whave Solutions en verschillende ambtenaren uit de watersector leidden het team tijdens hun bezoek rond. De vijf-daagse reis had een druk programma. Zo stonden er presentaties, overleg met officials uit de watersector en dorpsbezoeken op het programma. Een hoogtepunt was volgens de deelnemers een ceremonie waarin een servicecontract tussen een dorp en het bedrijf vernieuwd werd.
De servicecontracten zijn uniek aan het werk van Whave Solutions. Whave sluit service-contracten af met dorpen, waardoor ze tegen een kleine periodieke vergoeding, constant recht hebben op goede service. Deze service wordt geleverd door ondernemers, zij hebben elk een aantal waterpunten onder hun hoede. Voorheen was dit anders. Dorpen betaalden ondernemers van Whave in eerdere gevallen alleen als er een waterpunt kapot was. Maar hierdoor werd het voor de ondernemers gunstiger als de waterpunten kapot waren, want daardoor konden ze vaker terugkomen. Dat deed de kwaliteit van hun werk geen goed en dit leidde tot conflicten als dorpen niet konden betalen. Door met servicecontracten te werken is er een prikkel voor de ondernemers om zo goed mogelijk werk te leveren, zodat ze minder vaak terug hoeven komen voor reparaties. En dorpen betalen een vast bedrag en weten zo waar ze aan toe zijn.
Naar de praktijk
Het Ethiopische team is geinspireerd door het service model dat in Oeganda wordt gebruikt. Yemane vertelt: ‘Het zou voor ons al een prachtig resultaat zijn als we hierdoor kunnen zorgen dat 93% van de waterpunten in Tigray blijft werken. Ik denk dat we daar met de geleerde lessen uit Oeganda naar toe kunnen werken. Er zijn verschillen tussen hun situatie en de onze. Zo zitten de pompen en benodigde materialen bijvoorbeeld anders in elkaar, bij ons zijn goede onderdelen lastiger te krijgen. Maar er zijn ook veel overeenkomsten en dat schept ruimte voor de overname van een aangepaste versie van het model!
Hier gaan we met ons team, met de Ethiopische overheid en met collega organisaties in duiken, om in de watersector in Tigray nog meer mensen duurzame toegang te kunnen geven tot schoon water! Een eerste concrete stap is dat we dankzij de recent toegekende prijs van de ‘AFAS Goedste Doel nominatie’ een delegatie van het Regionale Waterbureau naar Nederland laten komen om verdere uitwerking van de inspiratiereis uit te werken en te beleggen bij de overheid.’
Klik hier voor meer informatie over het iWET project.