Sinds acht jaar geeft Egouchala Laura les op een basisschool in de stad Kilibo, in Benin. Inmiddels is hij zelfs directeur. Egouchala is dankbaar voor zijn school en de mooie kans op een betere toekomst die zijn leerlingen door het volgen van onderwijs krijgen. Maar hij spreekt ook eerlijk over de diverse uitdagingen waar hij voor staat. ‘Goed opgeleide docenten zijn onmisbaar voor goed onderwijs voor onze leerlingen’.
Egouchala Laura is directeur van een basisschool in het zuiden van het land Benin. De school werd in 2014 opgericht door een partnerorganisatie van Woord en Daad en telt zo’n 277 leerlingen. ‘Zelf heb ik de 41 leerlingen van groep 2 onder mijn hoede’, zo vertelt Egouchala. ‘Er zijn in totaal 11 leraren. Samen geven we diverse vakken zoals Engels, computervaardigheden en christelijk onderwijs. Elke groep heeft een eigen docent en lokaal’. Verder heeft de school diverse faciliteiten, zoals een drinkwaterpunt en een toilet. En beschikt het sinds enkele jaren over een hek, om de veiligheid van de leerlingen te garanderen. Ook krijgen de leerlingen elke dag een maaltijd. Egouchala is heel dankbaar voor alle steun voor zijn school.
Uitdagingen
De directeur ziet echter ook diverse uitdagingen, die het gevolg zijn van het onderwijssysteem in Benin. ‘We hebben te maken met een groot tekort aan bevoegde leraren’, zo vertelt hij. ‘Ook is er een tekort aan lesmateriaal en een gebrek aan supervisie en bijscholing van leraren. Hierdoor valt een hoog percentage leerlingen voortijdig uit, en is zowel het percentage leerlingen dat de basisschool afrondt als dat doorstroomt naar de middelbare school te laag.’ Vooral over het gebrek aan goede bevoegde leraren maakt Egouchala zich zorgen. ‘Goede leraren zijn nodig voor het geven van goed onderwijs’, zegt hij. ‘Vanwege het lerarentekort worden vaak mensen die geen training hebben gehad voor de klas gezet. Vooral op het platteland komt dit veel voor.’
Verbeteringen onderwijssector
Er staan hervormingen op het programma van de overheid om het onderwijs te verbeteren. Zo wil de overheid graag net als Egouchala het onderwijzend personeel versterken, door het werven en opleiden van goede leraren. Er is echter nog een lange weg te gaan. Desondanks is Egouchala blij met deze plannen om zo zijn leerlingen te kunnen geven wat hij het liefst wil: goed onderwijs, voor een betere toekomst!
‘t Zal je kind maar zijn! Via projecten van Woord en Daad ontvangen zo’n 32.000 kinderen onderwijs. We willen in 2020 nog eens 2.020 kinderen deze kans geven! Geeft u een gift voor goed, christelijk onderwijs wereldwijd?